eur:
394.83
usd:
367.54
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Elég volt - üzenték a mentődolgozók

"Elég volt" - üzenték a mentődolgozók

Béremelésért tüntetett két mentős érdekképviselet szerdán a budapesti Markó utcában, az Országos Mentőszolgálat Főigazgatósága előtt. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, valamint a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének mentős tagszervezete által meghirdetett demonstráción elhangzott, hogy a mentők csak havi 119 ezer forintot keresnek és nem 293 ezret, ahogyan a kormány állítja.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) tárgyalást kezdeményez a kormánnyal a valódi béremelésről – mondta az InfoRádiónak a tüntetést szervező érdekképviselet elnöke. Kusper Zsolt szerint határidőt nem szabnak meg, mivel azonnal szeretnék megkezdeni az egyeztetést.

Sztrájkolni nem fognak,

mivel a törvény szerint ezt nem tehetik meg.

Azért tüntettek, és azért szeretnének tárgyalni, mert

a kormány által ígért 60 százalékos béremelésnek csak 10 százaléka jut el hozzájuk.

Az elnök kiemelte: a kormányzati állítással szemben, amely szerint 293 ezer forint az átlagos bér az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ), a valóságban átlagosan nettó 119 ezer forintot visznek haza a dolgozók.

Addig nem hagyják abba a demonstrációkat, ameddig a jelenlegi bruttó keresetek nem válnak nettóvá, és nem vezetnek be a mentők számára is életpályamodellt - tette hozzá a szakszervezeti vezető. Emellett 20 ezer forintos kockázati pótlékot és új munkaruhát szeretnének, lehetőleg olyat, amit nem nekik kell a saját költségükön kimosniuk.

Azért küzdenek, hogy a mintegy 7800 mentődolgozó újra elismert tagjává váljon a társadalomnak, ugyanis az utóbbi évtizedekben kormányok jöttek-mentek, ám mindegyiktől csupán ígéreteket kaptak. Ilyen körülmények között egyre többen mennek el a versenyszférába vagy külföldre – fejtette ki.

A féltucat szónok közül többen panaszkodtak a mentőszolgálat kiskirályaira, azokra a helyi vezetőkre, akik állítólag megfélemlítik a dolgozókat.

A demonstráció résztvevői, mintegy százan, "Elég volt!" és "Veletek a mentősökért" feliratú zászlókat lengettek; egy transzparens arról tanúskodott, hogy kifejezte szolidaritását a demonstrálókkal a Kéményseprők Országos Szakszervezete is.

A tüntetést a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, valamint Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének mentő-tagszervezete szervezte. Egy harmadik, a mentőszolgálat vezetése által reprezentatívnak, a tüntetők által házi szakszervezetnek tartott tömörülés, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete szerdán délelőtt tárgyalt az OMSZ-szel, a kiadott közlemény szerint sikeresen, mert tovább dolgoznak a bérfelzárkóztatási programon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×