eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Uniós figyelmeztetések a kormánynak - a nap hírei

Az Európai Parlament szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének. Újabb brüsszeli felszólítást kapott Magyarország a menekültügyi szabályozás miatt indult kötelezettségszegési eljárásban. A munkából élők költségvetésének tartja a jövő évi büdzsét a nemzetgazdasági miniszter, az ellenzék több területen javasol módosításokat. A nap legfontosabb hírei május 17-én.

Az Európai Parlament határozata szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének. A Európai Parlament a menedékkérőkre és civil szervezetekre vonatkozó szigorúbb törvények hatályon kívül helyezésére szólította fel a magyar kormányt, illetve arra, hogy állapodjon meg az amerikai hatóságokkal a CEU további működéséért. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja felháborítónak tartja a határozatot.

Újabb felszólító levelet küldött az Európai Bizottság Magyarországnak a menekültügyi szabályozás miatt még 2015-ben indult kötelezettségszegési eljárás részeként. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a magyar menekültügyi törvény egyes elemei nem állnak összhangban az uniós joggal.

A munkából élők és a kiszámíthatóság költségvetésének nevezte a 2018-as büdzsét a nemzetgazdasági miniszter a javaslat általános parlamenti vitájában. Varga Mihály megismételte: a költségvetés 2018-ra 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos hiánnyal számol, 3 százalékos infláció mellett. A jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartják a jövő évi költségvetési tervezetet a parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki pártok.

Magyarország támogatja az ENSZ átfogó reformját, hogy gyorsabban tudjon reagálni a legsúlyosabb kihívásokra - jelentette ki New Yorkban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter fontosnak nevezte, hogy az ENSZ hatékonyabban tudjon fellépni a keresztény közösségek védelméért világszerte.

Elindulhat az aláírásgyűjtés az európai bérunióért, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a Jobbik által indított polgári kezdeményezést. Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője arról beszélt: szövetségeseikkel az egyenlő munkáért egyenlő bért elvének érvényesítését tűzték ki célként, vagyis szeretnék felzárkóztatni a keleti tagállamok dolgozóinak bérét a nyugati tagállamokéhoz.

Kezdeményezi a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetőinek meghallgatását a nemzetbiztonsági bizottságban az LMP. Az ellenzéki párt arról tájékozódna, milyen előkészületeket tesz az Intézet a jövőre esedékes országgyűlési választások tisztaságának védelméért.

Franciaországban 18 minisztere lesz az új kormánynak. Az elnöki hivatal által közzétett névsor alapján 9 női és 9 férfi minisztere lesz a kabinetnek. A Le Havre volt jobboldali polgármestere, Edouard Philippe vezette kormányban volt jobboldali, szocialista és centrista politikus is helyet kapott. A kormány első ülését várhatóan csütörtökön tartja.

Elkezdődött a 70. cannes-i filmfesztivál, amelyre 36 országból 60 film kapott meghívást. A hivatalos versenyprogramban 4 amerikai alkotás mellett főleg európai filmek versenyezhetnek. Magyarország 5 alkotással, köztük egy koprodukcióval vesz részt a megmérettetésen.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×