eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Valami nem stimmel a kórházakban

A Világgazdaság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legfrissebb adatait összegezve azt írja, a februárban elérhető 41 663 fekvőbeteg-ellátásra alkalmas betegágy kihasználtsága nem éri el a száz százalékot, az országos átlag februárban 76 százalék volt.

A lap által megkérdezett egészségpolitikus szerint aktív ágyak esetében nem is szabad célként kitűzni a százszázalékos kihasználtságot, mert nem lehet tudni, mennyi beteg érkezik a sürgősségi, baleseti és a fertőző osztályokra, valamennyi szabad ágyra mindig szükség van.

Kincses Gyula jelezte, egy hónapos várakozási idő a mandulaműtétre nem számít soknak, a csípő- és térdprotézis-műtétek gyakran egy évnél is hosszabb várakozási ideje viszont súlyos probléma.

Azonban a várólisták nem az aktív ágyakhoz kapcsolódnak – tette hozzá az egészségpolitikus.

Látszik, hogy amikor az év végén egyszeri nagyobb összeget kapnak az intézmények, mindig csökkennek a várólisták.

Kincses Gyula hangsúlyozta, a csökkenteni szeretnék a várólistákat, a kritikus területeket kellene kiemelt és célzott finanszírozással támogatni és az egynapos sebészetek fejlesztése is javítana a betegellátás helyzetén – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×