eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Böjte Csaba: egy kisebbség nem élősködő, hanem országfenntartó erő

Böjte Csaba: "egy kisebbség nem élősködő, hanem országfenntartó erő"

A lepusztult ingatlanokat visszaadta az egyháznak a román állam, ám az értékesebbeket a 2007-es uniós csatlakozási vállalás ellenére sem - mondta az InfoRádiónak Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója.

A ferencesrendi szerzetes kiemelte, az egyház Erdély sok városában szeretne visszakapni nagyértékű ingatlanokat.

„Felszerelt iskolát, kolostort elvettek és ajtó-ablak nélkül, romosan, cserép nélkül adják vissza. Logikus, hogy a jobb minőségűeket nem akarják visszaadni.

Ez azt jelenti, történelmi igazságszolgáltatás.”

Böjte Csaba elmondta, Marosvásárhelyen például nagy nehezen visszakapta az épületet az egyház, kétéves küzdelem után elindított benne egy iskolát.

„Gyulafehérváron pedig van egy könyvtár VIII. századi kódexekkel, amely az egyház tulajdona volt. Egy döntéssel elvették, 26 év eltelt a rendszerváltás óta, de a kulcsot még nem adták át.”

A ferencesrendi szerzetes kiemelte, minden országnak meg kell értenie:

„egy kisebbség nem élősködő, hanem országfenntartó erő.

A gyerekotthonokból kikerült gyerekek román állampolgárok, munkahelyük van, tudtommal egy sem koldul.”

Böjte Csaba: egy kisebbség nem élősködő, hanem országfenntartó erő

Böjte Csaba elmondta, az árvaházukba majdnem hatezer gyereket fogadtak be, négyezer már kirepült, és adófizető állampolgár lett.

„A visszaadott eszközökkel mi abban segítünk, hogy lelkileg erős, a társadalmat továbbvivő, álmokkal rendelkező embereket neveljünk, nem kegyet kérünk, hanem azt, hogy az állam működtetésében, a közteherviselésben vállalt szerepünket be tudjuk tölteni.”

Puskás példája

Az Aranycsapat emlékév fővédnökévé választott ferencesrendi szerzetes hangsúlyozta, a gyerekeknek, a fiataloknak és a felnőtteknek is

álom kell.

„Fenntartható vágyakat kellene elültetni magunkban és a felnövekvő generációban is.”

Böjte Csaba úgy vélte, jelenleg a világ, a média két pályát kínál a fiataloknak, az egyik a fogyasztás, a vásárlás, a felhalmozás, a kapzsiság hajszolása, a másik pedig a hatalom iránti vágy, a politika és a karrier vonzása. A ferencesrendi szerzetes szerint a világ akkor működik jól, ha ezekhez a vágyakhoz a sportban, művészetekben elért eredmények is társulnak.

„Vágyj arra, hogy Puskás mintájára bajnok legyél!”

Ha politikai hatalom a vágy tárgya, más embereket le kell taposni, hiszen nyolcmilliárd ember nem lehet miniszterelnök – fogalmazott Böjte Csaba.

„Ha azonban arra vágyom, hogy a szívem kincseiből könyvet írjak, szobrot faragjak, vagy sporteredményt, vagy tudományos karriert érjek el, abból jutna akár nyolcmilliárd embernek is. Fel kellene ajánlani a fiataloknak ezeket a babérokat is.”

A gyereknevelés másik fontos kérdése Böjte Csaba szerint a győzni akarás vágyának felébresztése.

„Nem elég a második hely, küzdjél!

Az álmodba, a dolgodba, a hivatásodba, amit választottál - a táncban, a szakácsművészetben, vagy akár a családanyaságban - próbálj beletenni mindent, ne egyet előre, de kettőt hátra lépve, tehát ne félgőzzel, hanem céltudatos erőfeszítéssel valósítsd meg az álmodat, ahogy azt Puskás tette!”

Böjte Csaba arról is beszélt, a határ nem szűri meg a magyarországi sportsikerek által gerjesztett érzelmeket.

„Természetesen ugyanúgy örvendtünk a mostani magyarországi győzelmeknek, mint az Aranycsapaténak. Nemrég volt régen egy székely-magyar hokimeccs, mondtam is, jó, hogy játszunk, de ki ellen.

Mindenképpen kárpát-medencei magyarság győzött.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 05:00
×
×
×
×