eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Lovász László maradt az MTA elnöke - a nap hírei

Újabb 3 évre Lovász Lászlót választotta meg a Magyar Tudományos Akadémia elnökének a tisztújító közgyűlés. A torlódások megelőzésére átmenetileg felfüggesztette a kormány az unió által előírt szisztematikus ellenőrzést. Világméretű összefogást sürgetett a terrorizmus ellen az orosz elnök. A nap legfontosabb hírei május 9-én.

Megválasztotta a Magyar Tudományos Akadémia vezetőit az intézmény közgyűlése. A tudós testület elnöke újabb 3 évre Lovász László, főtitkára Török Ádám, főtitkárhelyettese Barnabás Beáta lett. A CEU ügyében a közgyűlés jóváhagyta Lovász László korábbi határozatát, amelyben azt kérte a kormánytól: fogadja el közvetítési ajánlatát és tegye lehetővé az egyetem további zavartalan működését Budapesten. Lovász László a közgyűlés után annyit közölt: a kabinet már válaszolt a felvetésre, de erről további részleteket nem mondott. Szólt arról is: módosult az alapszabály azért, hogy a jövőben növeljék a női kutatók számát.

Az unió által előírt szisztematikus határellenőrzés helyett átmenetileg célzott ellenőrzést vezetett be a határokon a kormány. Az indoklás szerint többórás várakozás alakult ki egyes határszakaszokon és félő, hogy a nyári időszakban ez megsokszorozódhat. Április 7-től az Európai Unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell. A tagállamoknak azt kell megvizsgálniuk, hogy az utazó nem jelent-e veszélyt a tagországok biztonságára. Ha a módszeres ellenőrzések nagyon lelassítanák a légi, szárazföldi és tengeri forgalmat, akkor a tagállamok dönthetnek úgy, hogy célzott ellenőrzésekre térnek át.

Az idén 15 milliárd forintos kerettel folytatódik az uniós forrásban nem részesülő magyar nagyvállalatok beruházásainak állami támogatása - erősítette meg a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Mach-Tech ipari kiállítás megnyitóján elmondta: az elmúlt évben az eredeti 15 milliárd forint keret 25 milliárd forintra nőtt, és ha lehetőség van rá, az idén is nyitott a keret növelésére. Hozzátette: a program 2015-ös indulása óta 49 nagyvállalat több mint 70 milliárd forint kapacitásbővítő beruházásának elindítását segítette elő.

Műszerfejlesztésre, épületrekonstrukcióra vagy a betegek kényelmi ellátását javító beruházásokra pályázhatnak közfinanszírozott járóbeteg-szakellátók - jelentette be az egészségügyi államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán az ötmilliárdos keretösszegű, vissza nem térítendő támogatásról elmondta: a cél, hogy a betegek minél kevesebb időt töltsenek a drágább kórházi ellátás keretén belül, és egyre többen kapják meg a lakóhelyükhöz legközelebbi kezelést.

Megtagadta a Momentum által a CEU ügyében benyújtott népszavazási kérdések hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság. A hat kérdés a felsőoktatási törvény módosítására és a CEU további működésére vonatkozott. A bizottság szerint a kérdések nem egyértelműek, valamint a kifejezetten a CEU-ra vonatkozó kérdések hátrányosan érintenék a többi külföldi egyetemet.

Felfelé módosította az idei várakozásait a Richter a jelzettnél kedvezőbb első negyedéves eredmények után. Bogsch Erik a gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy az euróban számolt árbevétel 5 százalékos emelkedésére számít a cég, míg februárban még 3 százalékot prognosztizált.

Tavaly 216 milliárd forint volt a hazai reklámköltés, ami 11,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot – közölte a Magyar Reklámszövetség. Az összesítés szerint 66 milliárd forint bevétellel az internet áll az első helyen, utána a televízió 56 milliárddal. A harmadik legnagyobb szegmens a nyomtatott sajtóé, amelynek 32,4 milliárdos hirdetési bevétele volt.

Világméretű összefogást sürgetett a terrorizmus, a szélsőségesség, a neonácizmus és más fenyegetések ellen az orosz elnök. Vlagyimir Putyin a náci Németország felett aratott győzelem 72. évfordulója alkalmából megtartott moszkvai díszszemlén kijelentette: a második világháborúnak elsősorban a faji felsőbbrendűség bűnös ideológiájával szembeni elnéző magatartás, a világ vezető hatalmai közötti megosztottság miatt nem sikerült elejét venni.

A feszültségek ellenére is kész Törökország az uniós csatlakozási tárgyalások folytatására - mondta az államfő. Recep Tayyip Erdogan Európa Napja alkalmából közölte ezt. Múlt héten a török államfő még úgy fogalmazott: Ankara átgondolja a csatlakozás kérdését, ha Brüsszel nem nyit meg újabb tárgyalási fejezeteket.

Dél-Koreában a csaknem végleges adatok alapján Mun Dzsae In emberi jogi ügyvéd győzött az előrehozott elnökválasztáson. A rivális jelöltek elismerték a 64 éves liberális politikus győzelmét. Dél-Koreában azért kellett előrehozott elnökválasztást tartani, mert a korrupciós botrányokba keveredett korábbi elnököt, Pak Gun Hjét, márciusban felmentették tisztségéből.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×