eur:
394.64
usd:
365.41
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Egy lépéssel a béremelés előtt - lapszemle

Pénteken megszülethet a bérmegállapodás a BKV-nál - írta a Magyar Nemzet. A Világgazdaság szerint Brüsszel várhatóan tagállami hatáskörbe utalja az internet áfájának besorolását. Lapszemle.

A Magyar Nemzet szerint pénteken megszülethet a 2017-es bérmegállapodás a BKV menedzsmentje és a két legnagyobb szakszervezeti tömörülés, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége között. Januárig minden dolgozónak visszamenőlegesen járó 10 százalékos növekmény fölött 5 százalékot differenciáltan osztanának szét, és az érdekvédők azt szeretnék, hogy annak zömét a legalacsonyabb jövedelműek kapják. Ha megszületik a megállapodás akkor május elseje előtt aláírják azt és visszavonják a március végén bejelentett, majd azóta felfüggesztett sztrájkot.

A Világgazdaság arról ír, hogy Brüsszel várhatóan tagállami hatáskörbe utalja az internet áfájának besorolását. Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos a lapnak adott interjújában elmondta: az Európai Unió lakosságának 59 százaléka él olyan lakóhelyen, ahol igénybe tudja venni a 4G-s szolgáltatást, Magyarországon ez az arány már most 95 százalék fölött van, és az év végére eléri a 100 százalékot. A biztos szerint a fejlesztésben a szolgáltatók jól állnak.

A Magyar Idők arról számol be, hogy ítélet várható a tiszabői otthonteremtés ügyében. A per még hat évvel ezelőtt indult, az ügy kezdetekor a polgármester, a jegyző és az önkormányzat többsége is letartóztatásba került. A vádlottak 120 ingatlan esetében jogosulatlanul igényeltek lakáscélú támogatásokat 2006-2009 között. A vádlottak több mint 220 millió forintos támogatáshoz jutattak.

A Magyar Nemzet szerint véget ért a roham a napelem-telepítési engedélyekért, a kérelmeket március végéig kellett benyújtani. A kormány ugyanis azt ígérte, hogy ezt követően kért engedélyekre a négy kilowatt teljesítmény felett úgynevezett elosztói teljesítménydíjat vet ki. A március végéig kiadott engedélyekkel rendelkezőket ez viszonyt a teher nem érinti. A Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség elnöke szerint viszont ez változni fog.

A Magyar Idők arról ír, hogy a stabil munkahellyel rendelkező, jól kereső fiataloknak épülnek elsősorban az újabb lakóparkok. A lakások egy részét emellett a kiadásra vagy a későbbi drágább értékesítésre számító befektetők vásárolják meg. Toronymagasan Budapest vezeti az újabb lakópark-építési hullámot: a fővárosban több ezer új otthon épült ilyen típusú beruházásban az elmúlt években. A kialakult gyakorlat szerint az ingatlanfejlesztők még a kivitelezés megkezdése előtt eladják a lakások 20-40 százalékát.

A napi.hu arról ír, hogy százmilliókért utaztat a Magyar Kereskedelemfejlesztési és Promóciós kft. A Magyar Nemzeti Kereskedőház leányvállalataként működő cég két évre szólóan 400 millió forintos kerettel írt ki utazásszervezési közbeszerzést. A nyílt tendert a Közbeszerzési Értesítőben tették közzé, és szolgáltatás ez év július elsején kezdődik.

A Pénzcentrum annak járt utána, hogy mennyi pénzt keresnek a katonák. A lap szerint nincs már korkedvezményes nyugdíj azonban jól lehet keresni a honvédségnél, főleg akkor ha valaki külföldi szolgálatot lát el. Kezdő rendfokozatban egy őrmester 168 ezer forint kap, a tisztek már 212 ezer forintot is kereshetnek. Külföldi szolgálatot teljesítők pedig akár 600 ezer forintot és kézhez kaphatnak. Ez függ azonban az a vezénylés helyszínének biztonságától, és a kiküldetésben résztvevő katona rendfokozatától is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×