eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Vita Magyarországról – a nap hírei

Magyarországról vitázott az Európai Parlament plenáris ülése. A kormányfő szerint nem kérdőjelezhető meg a magyar kormány elkötelezettsége az unió iránt. Jóváhagyta a részvényenkénti 106 forintos osztalékot a Richter közgyűlése.

Magyarországi ügyekről vitázott az Európai Parlament plenáris ülése. A témák között a felsőoktatási törvény módosítása, a civil szervezetekre vonatkozó jogszabályok tervezett szigorítása, a menedékkérők automatikus őrizetbe vétele, valamint a médiapluralizmus és az igazságszolgáltatás függetlenségének kérdése szerepelt. Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke úgy vélte: megtévesztő állítások vannak a magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! kampányában. Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője Európa-ellenes hangulatkeltésnek nevezte a nemzeti konzultációt. Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának vezetője hazugsággal vádolta a magyar kormányfőt és arra kérte az Európai Néppártot, hogy zárja ki soraiból a Fideszt. Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője kijelentette: a magyar kormány megsérti az uniós alapelveket. Az Európai Parlament májusi plenáris ülésén állásfoglalást fogad el a jogállamiság magyarországi helyzetéről.

Alaptalannak nevezte a Közép-európai Egyetem bezárásáról szóló vádakat az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor beszélt arról is: a magyar kormány az elmúlt évek konfliktusait igyekezett párbeszéd útján rendezni, és most is erre törekszik. A civil szervezetekről azt mondta: az unió több tagországában is foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogyan lehet átláthatóvá tenni a demokratikus döntéshozatalt befolyásolni próbáló szervezetek működését, a magyar kormány sem akar mást. Hozzátette: a magyar kormány tudatában van annak, hogy az uniós tagság nemcsak jogokkal, hanem kötelezettségekkel is jár, és Magyarországon magas az unió támogatottsága.

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a felsőoktatási törvény módosítása miatt az Európai Bizottság. A bírálók szerint a jogszabály bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet. Enyedi Zsolt a CEU rektor-helyettese közben az RTLKlub híradójának azt nyilatkozta: egyre valószínűbb, hogy az egyetem elhagyja Budapestet. szerint ha a kormány szeretné itt tartani az intézményt, már tett volna lépéseket ebbe az irányba. A Közép-európai Egyetem közleményben utasította vissza a miniszterelnöknek az Európai Parlamentben tett kijelentéseit.

A Fidesz alelnöke szerint nem teljesíthetetlen követelmény, hogy a civil szervezetek működéséről szóló törvény értelmében az érintettek feltüntessék működésük finanszírozását. Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a törvénytervezet az átláthatóságot szolgálja. A kormánypárt alelnöke azt is elmondta: a Fidesznek értékelnie kell a jobboldali értelmiségiek bírálatait a CEU-ról és a civil szervezetekről szóló törvényekről. Az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának elnöke közölte: Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el az uniós tagállamok ellen induló kötelezettségszegési eljárások számát tekintve.

Pontosítja az iskolai kirándulások fogalmát a jövő héten a parlament elé kerülő köznevelési törvény - közölte az oktatási államtitkár. Palkovics László elmondta: az előterjesztés szerint az minősül külföldi iskolai kirándulásnak, amit egy nevelési-oktatási intézmény legalább 7 tanulójának részvételével szerveznek. A diákokat felügyelő személynek az oktatási intézménnyel foglalkoztatási jogviszonyban kell majd állnia. A többnapos tanulmányi és külföldi iskolai kirándulások esetében felelősségbiztosítást kell kötnie az iskolának vagy a szervezőnek, amelynek kedvezményezettje a tanuló. Hangsúlyozta: szigorítani kell a gyermekeket szállító buszok műszaki alkalmassági követelményeit és erről egyeztetés is kezdődik a szakmai szervezetekkel.

Súlyos műszaki hiányosságok miatt nem engedtek tovább az osztrák hatóságok egy diákokat szállító magyar buszt. A Budapestről Londonba tartó járművet Hegyeshalom-Nickelsdorfnál tartóztatták fel, a hatóságok fékhibát észleltek és a busz kormányművével is gondok voltak. Az osztrák tartományi közlekedési hatóság vezetője az ORF hírportáljának elmondta: a rendőrség az osztrák autópálya-fenntartó műszaki szakértőivel közösen ellenőrizte az autóbuszokat és a tehergépkocsikat. Összesen csaknem 30 jármű rendszámát vonták be a helyszínen.

Részvényeként 106 forint osztalékot fizet az idén a Richter Gedeon gyógyszergyár - határozott a társaság éves közgyűlése. A kifizetés június 12-én kezdődik. A gyógyszeripari vállalat 54,4 milliárd forint adózott eredményéből összesen 19,7 milliárd forintot fizet ki a részvényeseknek. A fennmaradó 34,7 milliárd forint eredménytartalékba kerül. A társaság konszolidált adózott nyeresége 24,4 százalékkal nőtt 2016-ban és több mint 67 milliárd forintot tett ki. A csoport éves árbevétele 389,7 milliárd forint volt, ami 6,7 százalékkal több, mint az előző évben.

Az FHB Jelzálogbank nem fizet osztalékot 2016-ra, így döntött a hitelintézet éves rendes közgyűlése. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közgyűlési határozat szerint a társaság 6 és fél milliárd forint mérleg szerinti vesztesége az eredménytartalékba kerül. A bank élén Nagy Gyula váltja Oláh Mártont, vezérigazgató-helyettesnek Tóth Editet nevezte ki a pénzintézet. A részvényesek módosították az FHB Jelzálogbank alapszabályát.

Eredményes évet zárt tavaly az MVM Csoport. A társaság több mint 1034 milliárd forintos árbevételt ért el, és több mint 130 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe különböző adónemekben, illetve díjakban. Az MVM Csoport 2016-os adózott eredménye elérte a 48,4 milliárd forintot. Csiba Péter elnök-vezérigazgató a hatalmas lépésnek nevezte, hogy a társaság 50 százalékos részesedést szerzett az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-ben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×