eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Így csempészné vissza a kormány a vasárnapi boltzárat

Így csempészné vissza a kormány a vasárnapi boltzárat

A multikat büntetni szándékozó intézkedések a hazai kis- és középvállalkozásokat tehetik tönkre, mert a nagyvállalkozások tőkeerősek és kibírják a mostani szankciókat - hangsúlyozta az InfoRádióban Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Elfogadhatatlan számukra a kötelező létszámbővítés címén jelölt megoldás, vagyis hogy egy bizonyos forgalmi kvóta fölött létszámot akar a kormányzat bővíttetni, és ha ezt valaki nem teszi meg, azt adóval büntetik. Magyarországon 25 éve nincs létszám-  és bérszabályozás. Szerencsés lenne, ha ezt az üzleti szférában nem hoznák vissza - mondta Dávid Ferenc.

A jogi részen kívül az új szabályozási terv praktikus részét is elfogadhatatlannak tartják, mert a kötelező bővítéssel a multinacionális, nagy kereskedelmi vállalatok el fogják vonni a szakképzett, jó munkaerőt a hazai kis- és középvállakozásoktól, mivel a bérszínvonaluk 25-30 százalékkal magasabb. Ezért ezt egy rendkívül veszélyes, korszerűtlen és piacidegen intézkedésnek tartják - mondta a főtitkár.

"A nevetség tárgyaként említhető, hogy korlátozni szeretnék a reklámhordozók használatát. Ezekkel az elrettentő intézkedésekkel akarják a kereskedelmi szakmát letérdeltetni - elsősorban a külföldi tulajdonúakat. De hangsúlyozom, hogy ezek a külföldi nagyvállalkozások tőkeerősek, nagy forgalmúak, ezért valamiféleképp át fogják tudni hidalni ezt a nehéz helyzetet. A vesztesek sajnos a hazai tulajdonban lévő vidéki kisvállalkozások lesznek".

További problémának látja Dávid Ferenc a szabad vasárnap és a bérpótlék kérdését. Itt - az értesülések szerint - vasárnap 12 óráig 50 százalékos, 12 után 100 százalékos bérpótlékot kell majd fizetni.

"Ez tulajdonképpen a burkolt vasárnapi boltzár, a kormányzat új változata. Azt akarják elérni, hogy az üzleteknek ne legyen érdekük vasárnap kinyitni. De egy idegenforgalomra orientált országban miért cél az, hogy bezárjon vasárnap délután a Balatonnál, a Mátrában vagy a Velencei-tónál lévő kis üzlet? Ki fog ugyanis bezárni, ki lesz versenyképtelen? Az a kisvállalkozó, aki valóban nem fogja tudni kifizetni vasárnap a bérpótlékot. A multinacionális cégek, akik a plusz bérköltséget be tudják építeni az áraikba és még így is versenyképesek lesznek, ezt a csatát is meg fogják nyerni" - hangsúlyozta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×