eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Hová lesz a paksi atomhulladék?

Hová lesz a paksi atomhulladék?

Ismét szóba került a parlamentben a kiégett atomerőművi fűtőelemek ügye. A Miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott: elkezdődött egy kutatás arról, hogy hol és hogyan állnak rendelkezésre a magyarországi elhelyezés feltételei.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet vetette fel az Országgyűlés ülésén, hogy továbbra is megoldatlan a kiégett atomerőművi fűtőelemek tárolása.

„Miként fogja mentesíteni a kormány a következő generációkat az atomerőművi energiatermelés hulladékkezelési költségeitől?” - tette fel a kérdést Schmuck Erzsébet.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter aláhúzta, hogy Magyarország 2004-ben az unió mellett az Euratom-szerződéshez is csatlakozott, ami meghatározza a kiégett fűtőelemek elhelyezésének a rendjét, ennek keretében pedig

2011 óta a nemzetállamoknak arra kell törekedniük, hogy saját maguk oldják meg a hulladék elhelyezését.

„Tekintettel arra, hogy Magyarország ma is megoldja a kiégett fűtőanyag elhelyezését nem Magyarország területén – vannak olyanok, akik szerint ez a legmegnyugtatóbb megoldás -, és arra kell törekednünk, hogy hosszútávon is a kiégett fűtőanyagot Magyarországról elszállítsuk, mint ahogy erre most is van megállapodásunk. Ugyanakkor a kormány elkészítette a kiégett fűtőanyagok, radioaktív hulladékok elhelyezésének nemzeti stratégiáját, ami jóváhagyásra került az Európai Unió által. Szeretném arról tájékoztatni, hogy

egy kutatási folyamat kezdődött el, hogy vajon Magyarországon az elhelyezésnek a feltételei hol és hogyan állnak rendelkezésre”

- mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János kitért arra is, hogy Nyugat-Európában sincs egy tagállami atom-hulladék lerakó sem.

„Mindenki máshol helyezi el a kiégett hulladékot – jegyzem meg – a 115 atomerőművel, tehát minden országnak rendelkeznie kell egy ilyen tervvel, de mégis minden ország megoldja, mint ahogy mi is meg fogjuk” - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Azt követően, hogy 2015 áprilisában az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy Magyarország Oroszországtól vásárolja a Paksi Atomerőmű új blokkjainak működtetéséhez szükséges fűtőanyagot, a tárcavezető azt mondta:

még nem dőlt el, hogy az elhasznált fűtőelemeket Magyarországon helyezik-e el.

„Jelen pillanatban Magyarország számára az a legnagyobb garancia, hogy a Paksból kikerülő használt fűtőanyag az országból kikerül.

Vannak olyan vélemények, hogy ezeket egyszer haza kell hozni Oroszországból

– nem csak az újakat, hanem az elmúlt 30 év használt fűtőanyag-elemeit –, és van egy olyan tudományos nézet és megközelítés, hogy ezeket érdemes volna Magyarországon elhelyezni, tekintettel arra, hogy ezek értéket és lehetőséget képviselnek.

Ezzel a tárcavezető a másodlagos és harmadlagos felhasználás lehetőségére célzott, amit parlamenti felszólalásában is megemlített. Jelenleg a radioaktív hulladékok kezelését az erre alakult Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. végzi. Ennek püspökszilágyi létesítménye a nem-atomerőművi radioaktív hulladékok, a 2012-ben megnyitott bátaapáti létesítménye pedig a Pakson keletkező kis- és közepes aktivitású hulladékok elhelyezését végzi.

Hová lesz a paksi atomhulladék?

A kiégett paksi kazettákat az atomerőmű melletti átmeneti tárolóban helyezik el, mielőtt Oroszországba szállítanák.

Az ezek hosszú távú tárolására is alkalmas atomtemető – kőzettani sajátosságai miatt – a nyugat-mecseki Boda község mellett alakítható ki – a lehetőségről már többször is cikkezett a sajtó. 2015-ben Lázár János úgy vélte, hogy egy ilyen mélyrétegi tároló megépítése akár ezermilliárd forintos beruházást is jelenthet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×