eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó

Megnézték, hol dolgozik a legtöbb női vezető

Magyarországon átlagosan minden harmadik cégben dolgozik legalább egy női vezető, ami csekély szám ahhoz képest, hogy a gazdaságilag aktív lakosság több mint felét nők alkotják - derül ki egy, a nőnapra készült felmérésből. Az adatok szerint ugyanakkor egyre több a női tulajdonos a vállalkozásokban és a bérezésben is nagyobb megbecsülést kapnak.

Nem történt jelentős változás a női tulajdonosok és a cégvezetők arányának alakulásában az elmúlt évben – áll a Bisnode Magyarország Kft. felmérésben. Az adatok szerint a női cégvezetők aránya 34-ről 34,2 százalékra emelkedett, míg a cégtulajdonosok terén fél ezrelékpontos visszaesés mutatható ki a női tulajdonosok arányában.

Főként a kisebb, 10 főnél kisebb létszámú vállalkozások esetében jellemző az országos átlagot megközelítő arány a női vezetők foglalkoztatását tekintve, a nagyobb vállalkozásoknál lényegesen rosszabb a helyzet. Érdekes adat, hogy a kizárólag nők által vezetett vállalkozások a működő cégek számának mindössze 26 százalékát teszik ki.

Az Európai Unió elvárása 40 százalék lenne.

A legtöbb női vezető és cégtulajdonos az egészségügyben, a szociális ágazatban, az oktatásban és a textiliparban dolgozik, a legkevesebben pedig a bányászatban valamint gépipari cégeknél.

Szalai Piroska, a nemzetgazdasági tárca minisztériumi tanácsadója azt mondta: a bérezésben nagyobb megbecsülést kapnak a nők; az elmúlt években jelentősen csökkent a férfiak és nők fizetésének különbsége.

"Az Eurostat mérése szerint 2012-ben Magyarországon 20 százalék volt a különbség a férfiak és a nők fizetése között, három év alatt, 2015-re ez 14 százalékra csökkent. Ezzel a tagállamok sorrendjében az első negyedbe kerültünk. Hozzánk hasonló eltérés van Svédországban."

A nemzetgazdasági tárca minisztériumi tanácsadója hozzátette, pár évvel ezelőtt nagyon komoly eltéréseket mutattak az idősebb, ötven fölötti korosztályok fizetései. A nyugdíjkorhatár kitolódásával ők egyre többen maradnak a foglalkoztatottak között, 2015-re e generáció férfi-női fizetéseinek különbsége is csökkent.

Szalai Piroska kiemelte, a harmincasok generációjában is csökkent a különbség, ami úgy tűnik, a GYED Extra hatása, mert egyre többen - valószínűleg a magasabb pozícióban lévő nők - dolgoznak a gyermek mellett is.

Magyarországon a vezetői munkakörökben sokkal magasabb a fizetéskülönbség, mint
az egyéb munkakörökben.

Ezt támasztják alá az OECD-felmérés adatai is, mert az a középső értékeket arányítja, amiben nálunk kisebbek a különbségek. Azokban a pozíciókban találunk több férfit, ahol magasabb a bérek, ezeknek nagy része vezetői pozíció. A kettő nem ugyanaz, mert vannak iskola- vagy óvodaigazgatók, főleg vidéken, ahol annyira nem magasak a bérek – mondta a nemzetgazdasági tárca minisztériumi tanácsadója.

A férfiak és a nők közti legmagasabb bérkülönbség a Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon tapasztalható, ott csaknem 20 százalékos az eltérés, míg a legalacsonyabb – átlagosan 8 százalékos – különbséget az észak-alföldi megyékben mérték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×