eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Olimpiai népszavazás: nem árulja el a választási iroda, hány aláírás érvényes

Olimpiai népszavazás: nem árulja el a választási iroda, hány aláírás érvényes

Sajtóértesülés szerint a Fővárosi Választási Iroda munkatársai már 150 ezer érvényes aláírást találtak a Momentum Mozgalom által leadottak között, de a Fővárosi Választási Iroda már nem nyilatkozik erről, csak a Fővárosi Választási Bizottság hirdeti majd ki az eredményt.

A Momentum Mozgalom idén január 19-én kezdett aláírásokat gyűjteni egy budapesti népszavazás kiírásához. Ezt a kérdést akarták feltenni a választóknak: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?"

A NOlimpia néven futó, néhány ellenzéki párt által is támogatott kampány sikeres volt: február 17-ig 138 ezer aláírást kellett összegyűjteniük, de ennél jóval többet, 266.151-et adtak le.

"Az ellenőrzés hetekig is eltarthat" - mondta február 21-én az InfoRádióban Megyesné Hermann Judit, a Fővárosi Választási Iroda helyettes jogi vezetője.

Soproni Tamás, a Momentum alelnöke nem számított sok érvénytelen aláírásra: "Minden aktivistánkat felkészítettük arra, hogy teljes pontossággal írja le az adatokat a lakcímkártyáról. Akik pedig szándákosan próbáltak többször aláírni, ezek nem lehet sokan."

Mindennek természetesen csak szimbolikus jelentősége van, hiszen nem lesz népszavazás, mert február 22-én Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István budapesti főpolgármester és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke úgy döntött, hogy visszavonják az olimpiai pályázatot.

Hétfőn az InfoRádióban Megyesné Hermann Judit, az iroda helyettes jogi vezetője elmondta, 73.500 aláírást ellenőriztek már, és az érvénytelen aláírások aránya 12 százalék.

A 444 értesülése szerint csütörtökön este fél nyolckor a Fővárosi Választási Iroda már 150 ezer érvényes aláírást talált a leadottak között. Az InfoRádió ismét megkereste Megyesné Hermann Juditot, de ő azt mondta, hogy

nem áll módjában megerősíteni ezt az információt,

mert az aláírásgyűjtés hivatalos végeredményét nem ők állapítják meg, hanem a Fővárosi Választási Bizottság, amely várhatóan jövő héten teszi közzé az erről szóló határozatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×