eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Orbán 5 százalékos növekedést tűzött ki célként - a nap hírei

A miniszterelnök szerint a következő években a 3-5 százalékos sávban kell lennie a gazdasági növekedésnek. Szerdán kerülnek forgalomba az új 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek. A tervek szerint március 15-ig birtokba vehetik az úszók a Duna Arénát – jelentette ki a budapesti fejlesztések kormánybiztosa.

A miniszterelnök szerint a következő években a 3-5 százalékos sávban kell lennie a gazdasági növekedésnek. Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján hangsúlyozta: 2020 után az 5 százalék fölötti növekedési tartományt kell elérni, amihez meg kell védeni egyebek közt az adórendszert és a munkahelyteremtő támogatásokat. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: idén és jövőre 4 százalék felett nő várhatóan a magyar gazdaság. Matolcsy György jegybankelnök versenyképességi fordulatot sürgetett ahhoz, hogy a magyar gazdaság kikerüljön a közepesen fejlett országokra jellemző növekedési csapdából.

Az ellenzéki pártok bírálták a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján elhangzott kijelentéseket. Az LMP frakcióvezetője közölte: a fordulatot nem azoknak kell megvalósítaniuk, akik zsákutcába vezették a magyar gazdaságot. A párt szerint nem racionális 5 százalék feletti gazdasági növekedést jelezni a 2020 utáni időszakra, amikor tavaly 20 százalékkal csökkentek a beruházások. A Demokratikus Koalíció szerint aki a mezőgazdaságban, és nem a tudásban látja az ország jövőjét, az legalább száz évvel le van maradva.

Változatlanul hagyta az alapkamat 0,9 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A testület a kamatfolyosó kondícióin sem változtatott. A jegybanki döntés nem befolyásolta a forint árfolyamát. A testület az ülés után közölte: kész a monetáris kondíciók további célzott lazítására, ha az inflációs cél elérése indokolja azt. Az előrejelzések szerint a következő 6-8 negyedévben az infláció emelkedik és 2018 első felében eléri a jegybanki 3 százalékos célt.

Holnap kerülnek forgalomba az új 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek - közölte a nemzeti bank alelnöke. Gerhardt Ferenc elmondta: a jelenleg forgalomban lévő, 2016 előtt kibocsátott régi bankjegyeket július 31-ig lehet a kiskereskedelmi forgalomban felhasználni. Ezután az MNB bevonja azokat, és augusztus 1-jétől már csak új címletekkel lehet fizetni. Hozzátette: a régi bankjegyeket 3 évig a hitelintézeti és postafiókokban becserélik, de még 20 évig a jegybankban díjmentesen átválthatók.

Ha a kormány után a Fővárosi Közgyűlés és az MOB is úgy dönt, akkor Budapest hivatalosan is visszavonja a 2024-es olimpiai pályázatát - erősítette meg a budapesti olimpiai pályázat vezetője. Fürjes Balázs az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta: az induláskor fennálló összefogás szétesésével már nincs esély a játékok megrendezésnek elnyerésére. Hozzátette: eddig a 15 milliárd forintos pályázati költségvetés felét használták fel, a pályázati munkára létrejött szervezet végelszámolással megszűnik. A kormánybiztos beszélt arról is: a tervek szerint március 15-ig birtokba vehetik az úszók a határidő előtt másfél hónappal, költségtúllépés nélkül elkészült Duna Arénát.

Nem mentek el a meghívott szocialista képviselők az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésére, ahol az Európai Csalás Elleni Hivatal 4-es metró beruházásáról szóló jelentésével foglalkoztak. A testület Gy. Németh Erzsébetet, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának korábbi vezetőjét, valamint Horváth Csabát és Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyetteseket kérdezte volna. Bánki Erik, a testület fideszes elnöke szerint a meghívottak segíthetnének kideríteni a korrupciós botrány részleteit. Tóth Csaba a bizottság szocialista alelnöke ismét vizsgálóbizottság megalakítását sürgette az ügyben. Az LMP-s Schmuck Erzsébet azt kifogásolta, hogy a kormánytöbbség 7 éve van hatalmon, de mégis megvárta az OLAF jelentését a 4-es metró beruházás finanszírozásáról. A meghallgatás jövő hétfőn folytatódik Tarlós István főpolgármester részvételével.

Miskolci ellenzéki pártok nem értenek egyet azzal, hogy a borsodi megyeszékhelyen is úgynevezett szuperkórházat hoz létre az egészségügyi kormányzat. Április elsejétől összevonják a városi és a megyei intézményt. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár azt mondta: az országban már 17 kórház integrációja történt meg, elsődlegesen azért, hogy még biztonságosabbá váljon a betegellátás. A miskolci ellenzék szerint azonban az integráció önmagában nem jelenti azt, hogy biztonságosabb lesz a betegellátás Miskolcon. Úgy vélik: az összevonás a városi kórház leépítésének újabb lépcsője, amire nemet kell mondani.

A fővárosi és az országos melegrekord is megdőlt a tél utolsó napján. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint mostanáig 19,7 Celsius-fok volt a legmagasabb hőmérséklet ezen a napon, ezt az adatot 1927-ben Jászberényben mérték. Az új országos napi rekord 21,6 fok, amelyet Kiszomboron mértek. A fővárosban is 1927-ben volt a legmelegebb, akkor 17,2 fok volt. Most viszont a pestszentlőrinci állomáson 17,4 fokot mértek. Az előrejelzések szerint holnap egy hidegfront hatására lehűl a levegő és a hét második felében a leghidegebb órákban mínuszok is lehetnek.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×