eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

OLAF-jelentés: válasz nélkül maradtak a kérdések

Ezúttal sem jelentek meg a volt szocialista városvezetők a parlament OLAF-jelentéssel foglalkozó bizottsága előtt.

Ha nem lenne takargatnivalója, nem rejtőzködne, eljött volna az Országgyűlés gazdasági bizottságának az OLAF-jelentést tárgyaló ülésére Gy. Németh Erzsébet, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának korábbi vezetője, valamint Horváth Csaba és Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes - jelentette ki Bánki Erik, a testület fideszes elnöke újságírók előtt a Parlamentben, ahol a bizottság az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a 4-es metró beruházásról készült jelentése kapcsán hallgatta volna meg a volt szocialista városvezetőket.

A három meghívott jelezte, hogy nem kívánnak részt venni a gazdasági bizottság ülésén - közölte Bánki Erik.

Úgy fogalmazott: a távolmaradást azért is meglepőnek tartja, mert nagyon fontos információk vannak náluk, amelyek segítenének, hogy tisztán láthassanak abban, minden idők legnagyobb korrupciós botránya milyen közpénzek eltüntetéséhez vezetett, a metrópénz milyen MSZP és SZDSZ közeli vállalkozókhoz vándorolhatott, és ebben milyen felelőssége volt a politikusoknak.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára kijelentette: 166 milliárd forintot loptak el a magyar és az európai adófizetőktől, és lehet, hogy még további 59 milliárd forint bírsággal is szembe kell néznie az országnak. A baloldali politikusok, akik ezt meg tudnák akadályozni, hiszen minden információval rendelkeznek, bojkottálják azt a munkát, amelyet a gazdasági bizottság keretében az Országgyűlés folytat - hangsúlyozta.

Bánki Erik közölte: az, hogy a meghívottak nem jöttek el a bizottsági ülésre, azt mutatja, hogy nemcsak nem akarnak együttműködni, hanem a kényes kérdésekre nem kívánnak a nyilvánosság előtt válaszolni.

A bizottság nem adja fel, hogy megtudjon minél több részletet erről a korrupciós botrányról. Folytatják a meghallgatásokat, jövő hétfőre Tarlós István főpolgármestert hívták meg, aki elfogadta a meghívást - mondta el a testület elnöke.

Felidézte: amikor a metrópénzeket "eltüntették", Tarlós István a főváros Fidesz-KDNP frakciójának vezetője volt, és kezdeményezte, szakítsanak azzal a káros gyakorlattal, hogy a Fővárosi Közgyűlés hatásköréből minden érdemi döntést kivonva a BKV-hoz telepítsék a metróberuházással kapcsolatos döntéseket és szerződéskötéseket.

Ezt sem Gy. Németh Erzsébet, sem Horváth Csaba, sem Hagyó Miklós, sem Demszky Gábor nem szavazta meg, ezzel megakadályozták, hogy a szerződések nyilvánosságra kerülhessenek - emelte ki. Bánki Erik úgy fogalmazott: nem tették volna ezt, ha nem lett volna takargatnivalójuk.

Csepreghy Nándor hangsúlyozta: a kormány támogatja a nyomozó hatóságok és a parlament munkáját. Minden rendelkezésükre álló dokumentumot átadtak az ügyészségnek, a rendőrségnek, az OLAF pedig ennél több dokumentumot nyújtott át a bűnüldöző szerveknek.

A kormány folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt, illetve az Országgyűlést, hogy állnak a tárgyalások az Európai Bizottság és Magyarország között minden idők legnagyobb korrupciós ügyében, a metróügyben - jelentette ki az államtitkár.

A kormány január 12-én közölte, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 166 milliárd forintos károkozást tárt fel a 4-es metró beruházásánál tavaly lezárult, négyéves vizsgálatában. A dokumentum alapján egyebek mellett csalás, hivatali visszaélés, vesztegetés, hűtlen kezelés gyanúja merült fel, az észrevételek egy kivételével a 2005 és 2009 közötti időszakra vonatkoznak. A kormány ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

A szabálytalanságok miatt az Európai Bizottság 59 milliárd forint visszafizetésére kötelezheti Magyarországot.

LMP: a volt szocialista vezetők nem veszik komolyan a metró korrupciós ügyét

Megdöbbentő, hogy a fővárosi önkormányzat volt szocialista vezetői nem veszik komolyan az Országgyűlés gazdasági bizottságát, illetve a 4-es metró beruházásakor elkövetett korrupciót és csalást - jelentette ki Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője újságírók előtt.

A képviselő arra reagált, hogy Gy. Németh Erzsébet, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának korábbi vezetője, valamint Horváth Csaba és Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettesek nem jelentek meg a gazdasági bizottság keddi ülésén, ahol az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a 4-es metró beruházásról készült jelentéséről hallgatták volna meg a volt szocialista városvezetőket.

Schmuck Erzsébet ugyanakkor közölte: kritika illeti a kormánytöbbséget is a 4-es metró ügyében, mert hét éve vannak kormányon, de megvárták az OLAF jelentését.

Ez azt mutatja, hogy az elmúlt 27 évben a politikai elitnek, ha pénzről vagy az európai uniós támogatásokról volt szó, nem állt érdekében, hogy ezeket az ügyeket felderítsék - fogalmazott.

A képviselő kijelentette: az európai uniós támogatások felhasználása most sincs megfelelően ellenőrizve, ebben szintén megvan a kormány felelőssége.

Az uniós projekteknél időben kell kiderülnie, hogy a kedvezményezettek szabályszerűen és megfelelő módon használják-e fel a támogatásokat - tette hozzá.

A 4-es metró ügyében a párt szeretne választ kapni arra, hogy a pénzek hová kerültek, magánzsebekbe vagy esetleg illegális párttámogatásokra is felhasználták - közölte Schmuck Erzsébet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×