eur:
395.33
usd:
368.41
bux:
72288.23
2024. július 2. kedd Ottó
Hihetetlen sok fiatal ment külföldi egyetemekre

Hihetetlen sok fiatal ment külföldi egyetemekre

Töretlen népszerűségnek örvend a külföldi továbbtanulás a magyar fiatalok körében. A becslések szerint már 10 ezernél is többen tanulhatnak elsősorban nyugat-európai és amerikai egyetemeken - írja a Pénzcentrum.

A Brexit egyelőre nem érezteti a hatását, továbbra is nagy az érdeklődés az Egyesült Királyság egyetemei iránt. De egyre többen mennek Amerikába és Dániába is.

Magyar Ifjúság 2016 című tanulmány szerint a 15-29 év közötti fiataloknak az egyharmada menne külföldre tanulni vagy dolgozni. Közülük pedig a 83 százalék több évet szeretne külföldön dolgozni, ebből 45 százalék pedig külföldön is szeretne letelepedni. Más nemzetközi felmérések szerint ráadásul Magyarország vezeti az uniós listát, a kutatás alapján ugyanis a magyar 18-24 év közötti fiatalok 46 százaléka próbálna szerencsét külföldön - írta a portál.

Jóval többen tanulnak külföldön

A fenti adatokat támasztja alá az Engame Akadémia Pénzcentrumnak küldött kutatása is, amelyből kiderült, hogy az elmúlt évben növekedett a külföldön tanuló diákok száma.

A legtöbb célországban általában 5-15 százalékkal nőtt a magyar tanulók száma.

Bár sok országból nem állnak rendelkezésre pontos statisztikák, a külföldi továbbtanulásra felkészítő szervezet becslései szerint jelenleg is több mint 10 ezer magyar diák tanul elsősorban nyugat-európai és amerikai egyetemeken.

A legnépszerűbb továbbtanulási célországok közül továbbra is Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban tanul a legtöbb magyar egyetemista. A felmérések szerint minden vizsgált országban nőtt a magyar tanulók száma 2015-höz képest. De jelentős emelkedés Dániában volt megfigyelhető, hiszen 2015-ben még csupán 560-ra volt becsülhető az ott tanuló diákok száma, 2016-ban pedig ez a szám már 1000 főre emelkedett.

Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás az Arénában: ha Trump fegyelmezett marad, megtarthatja előnyét

Magyarics Tamás az Arénában: ha Trump fegyelmezett marad, megtarthatja előnyét

Ha Joe Biden helyett új jelöltet állítanának a demokraták, az példátlan lenne az amerikai elnökválasztások történetében – mondta Magyarics Tamás, az ELTE professzor emeritusa, külpolitikai szakértő. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az elnökjelölti vita következményeiről, a lehetséges forgatókönyvekről és a Donald Trump elleni perek jelentőségéről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×