eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Szabálytalansági eljárást indított a Miniszterelnökség a 4-es metró ügyében - a nap hírei

A személyi döntéseket is a tavaszi parlamenti ülésszak legfontosabb jogalkotási feladatai közé sorolta a Fidesz-frakcióvezetője. A tavalyinál feszítettebb lesz az idei adóbevételi terv végrehajtása - jelentette ki az adóügyekért is felelős államtitkár.

Szabálytalansági eljárást indított a Miniszterelnökség a 4-es metró ügyében - közölte a tárca vezetője. Lázár János emlékeztetett rá: a beruházásról az Európai Csalás Elleni Hivatal azt állítja, hogy mintegy 166 milliárd forintnyi szerződésnél történt csalás, ebből 59 milliárd forintot kellene Magyarországnak visszafizetnie. Közben pontosítást kért az OLAF főigazgatójától a 4-es metró beruházásról készült jelentés több pontjáról a szocialista Szanyi Tibor. Az európai parlamenti képviselő szerint a dokumentum több szereplő felelősségét említi, de egyedül Medgyessy Péter volt kormányfőt nevesíti, és az sem derül ki belőle, mikor történtek a visszaélések. A Fidesz-frakció a parlament gazdasági bizottságával vizsgáltatná ki az ügyet.

A személyi döntéseket is a tavaszi parlamenti ülésszak legfontosabb jogalkotási feladatai közé sorolta a Fidesz-frakcióvezetője. Kósa Lajos elmondta: az államfőválasztást március 11-e és április 10-e között kell megtartani, és döntés születik a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó új ombudsman-helyettesről is. Hozzátette: a kormány kezdeményezi a civiltörvény módosítását.

Pénteken egyeztetnek a veronai buszbaleset egyik, még az olasz városban ápolt sérültjének hazaszállításáról az olasz intézmény és a Honvédkórház illetékesei. A 30 év körüli férfit kedden felébresztették a kómából. Tamás Róbert, a Honvédkórház orvos-igazgatója beszámolt arról is, hogy az intézményben jelenleg ápolt mindkét beteget az elmúlt napon megműtötték, és a következő napokban dől el, hogy szükség lesz-e további beavatkozásokra.

A tavalyinál feszítettebb lesz az idei adóbevételi terv végrehajtása - jelentette ki az adóügyekért is felelős államtitkár. Tállai András az M1-en azt mondta: 2017-ben 682 milliárd forinttal több adóbevételt kell elérni, mint a 2016-os előirányzat, mindezt úgy, hogy az idén csökkent a társasági adó, bizonyos termékeknél jelentős áfa-mérséklés történt és kisebb lett a munkaadói járulék mértéke.

Mintegy 12 milliárd forintos beruházással új feldolgozóüzemet fejleszt az Alföldi Tej Debrecenben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a kormány csaknem 5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a beruházáshoz. A fejlesztéssel 181 új munkahely jön létre.

Eddig 1,7 milliárd forintot fizetett ki a madárinfluenza miatti kártalanításban érintett állattartóknak az agrártárca. Az összeg további másfél milliárd forint jövedelempótlással egészül ki. A támogatásra a vízi szárnyast tartó gazdálkodók lesznek jogosultak.

Az olvadás és a jégzajlás miatt leállt az áramtermelés a tiszalöki vízerőműben. A jeges áradás miatt országszerte összesen több mint 100 kilométeren van másodfokú készültség, a belvíz ellen pedig 20 ezer hektáron védekeznek.

Európai összehasonlításban a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb áron juthatnak hozzá a villamos energiához és a földgázhoz. A Magyar Energetikai Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján Budapesten a lakossági átlagár 2017 januárjában nagyjából 40 forint volt kilowattóránként, amely az ötödik legalacsonyabb árat jelenti. A földgáz átlagárát tekintve Budapest Európában a második legolcsóbb főváros.

Az Európai Unió Bírósága szerint nem vonhat le áfát az ingyen végzett ügyviteli tevékenysége után a Magyar Villamos Művek. A luxemburgi testület közleménye szerint a levonás csak akkor történhetett volna meg, ha a szolgáltatások ellenértékét továbbszámlázta volna a leányvállalatoknak az MVM. Emiatt a társaság jogvitába került a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal is.

Megállapodásra jutottak a főbb uniós intézmények a megvásárolt online tartalomszolgáltatások hordozhatóságáról. Az Európai Tanács, az Európai Parlament és a brüsszeli bizottság között létrejött egyezség értelmében a fogyasztók az unión belül ugyanúgy hozzáférhetnének a szolgáltatásokhoz, mint otthonukban. Az új szabályok kötelezőek lesznek minden egyes fizetős online tartalomszolgáltatóra.

Módosítások nélkül véglegesítette a brit parlament alsóháza a felhatalmazást a kilépési folyamat elkezdésére. Az 50. cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan elindítja - a brit unió tagság megszűnéséhez vezető folyamatot. A képviselők a felhatalmazásról szóló törvényjavaslatot egy hete már nagy többséggel megszavazták.

Romániában elutasította a kormány elleni bizalmatlansági indítványt a parlament. A javaslatot amiatt terjesztette be az ellenzék, mert a kabinet január 31-én sürgősségi rendelettel módosította a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást. A politikusok korrupciós ügyeinek ítéleteit is jelentősen enyhítő intézkedés országos tiltakozóhullámot váltott ki Románia szerte. A vitatott rendeletet a bukaresti kormány vasárnap hatályon kívül helyezte.

Közös biztonsági tervet dolgoznak ki a balkáni útvonal ellenőrzésére és az illegális embercsempészet megelőzésére a közép- és délkelet-európai államok. Az érintett országok védelmi- és belügyminisztereinek bécsi tanácskozása után Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter kijelentette: Görögország, Bulgária és Macedónia is támogatja az együttműködést.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×