eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Kész a honvédség kelebiai határvédelmi bázisa

Elkészült a Magyar Honvédség kelebiai határvédelmi bázisa, és várhatóan tavaszig befejeződik a bácsalmási, a madarasi és a hercegszántói létesítmény kialakítása is. Ezek összesen hatszáz ember korszerű tábori elszállásolását biztosítják - hangzott el a Bács-Kiskun megyei Kelebián kialakított bázis bejárása kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke elmondta: a katonák határ menti feladatellátása mindaddig tart, amíg a migrációs nyomás meg nem szűnik Magyarországon, de bízik abban, hogy a második vonalbeli kerítés megépítésével létszámuk csökkenthető, és több idő juthat a katonák kiképzésére, felkészítésére.

Kiemelte, egyre nagyobb figyelem terelődik a szerb-magyar határszakaszra, ahol mintegy 170 kilométeres műszaki zárrendszert alakítottak ki a katonák. Ugyanezt a határvédelmi rendszert a horvát-magyar határ mentén is kiépítették, mintegy 136 kilométer hosszúságban.

Az elkészült kelebiai határvédelmi bázis a kor követelményeinek megfelelő színvonalú szállást biztosít a katonák számára. A négy, egyenként 150 ember elhelyezésére és pihenésére szolgáló tábor kiépítését tavaly ősszel kezdték meg Kelebián, Bácsalmáson, Madarason és Hercegszántón. Az utóbbi három helyen a bázis várhatóan tavaszra készül el, és ha szükséges, a konténerekre egy emeletet rá lehet építeni, így a hatszáz férőhely bármikor a duplájára növelhető.

A katonákat négyfős, elektromos fűtéssel és klímaberendezéssel felszerelt lakókonténerekben szállásolják el. A bázison belül étkezde is található, az egészségügyi ellátás biztosítására pedig külön blokk szolgál. A pihenő- és szabadidő eltöltésére egy pingpongasztallal és egy biliárdasztallal, valamint egy dartstáblával felszerelt termet alakítottak ki, de van mosógéppel és szárítógéppel ellátott helyiség, wifis internet és egy mobil bolt is.

A mintegy 90 konténerből álló bázis egy századnyi katona pihentetését és étkeztetését biztosítja,

ugyanakkor tartalmazza a szükséges irodai és raktározási funkciókat is. A kelebiai tábor kialakításával a honvédek sokkal közelebb kerülnek szolgálati helyükhöz is, hiszen korábban mintegy húsz kilométert kellett utazniuk a Mélykúton kialakított szállásukról.

Benkő Tibor hangsúlyozta, az elmúlt másfél évben már több mint 15 ezer katona látott el határvédelmi feladatokat. Ezen túl 2016-ban a magyar honvédek több mint negyven hazai és nemzetközi gyakorlaton vettek részt, továbbá három földrész tizenkét különböző helyszínén láttak el missziós feladatokat.

Kitért arra, hogy 2017. január 1-jével megteremtették a katonai szolgálat sajátosságait támogató és három pilléren - a megfelelő előmenetelt és illetményt biztosító rendszeren, az egészségmegőrző programokon, valamint a katonák lakhatási támogatásán - nyugvó katonai életpályamodell feltételeit.

A katonákkal szemben elvárás, hogy mindenki tanuljon, képezze magát, szerezzen magasabb képesítést és nyelvismeretet - fogalmazott a vezérezredes, hozzátéve, hogy ehhez illeszkedik arányosan az illetmény is.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×