eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Vizsgálóbizottság alakulhat a 4-es metró ügyében

Vizsgálóbizottság felállítását kéri a Fidesz és a Jobbik is a 4-es metró korrupciós ügyével kapcsolatban. A kormánypárt a fővárosi közgyűlést, az ellenzékiek a parlamentet kéri vizsgálatra.

A Fidesz kezdeményezi, hogy a Fővárosi Közgyűlés állítson fel egy vizsgálóbizottságot a 4-es metró beruházása körüli korrupciós ügyek feltárására – jelentette be Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója hétvégi sajtótájékoztatóján.

A politikus a rendszerváltás utáni legnagyobb korrupciós ügynek nevezte a metróberuházást az Európai Csalás Elleni Hivatal pénteken nyilvánosságra hozott jelentése alapján.

„A jelentés alapján kijelenthető, hogy a 4-es metró beruházás körülbelül egyharmadát ellopták és elcsalták.

A felelősség egyértelmű: a Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon által vezetett szocialista kormányok, illetve a Demszky Gábor által vezetett budapesti szabaddemokrata- szocialista városvezetést terhelik” - fogalmazott Hidvéghi Balázs.

A Jobbik vasárnapi sajtótájékoztatóján Staudt Gábor frakcióvezető-helyettes is azt mondta, ki kell vizsgálni az ügyet, ezért a párt országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az OLAF jelentése miatt.

„Bízunk benne, hogy a megfelelő számú aláírás összegyűlik, illetőleg az Országgyűlés úgy fog dönteni, hogy felállítja ezt a vizsgálóbizottságot. Ha ez nem történik meg, akkor azt kell gondolnunk, hogy ez a helyzet jó a kormánypártoknak, és továbbra is ezt a piszkos játékot szeretnék folytatni, és a felelősséget ide-oda passzírozva elérni, hogy se 2010 előtt, se 2010 után ne láthassunk valódi felelősöket” - mondta Staudt Gábor.

Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök az Indexnek pénteken elismerte, hogy megkereste őt a 4-es metró és az Alstom-szerződések ügyében az Európai Csalás Elleni Hivatal. Azt mondta azonban, érthetetlen, kívül esik minden racionalitáson, hogy rálátása lett volna a szerződés megkötésére. Ezt azzal indokolta: rossz viszonyban volt Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnökkel és az SZDSZ politikusaival is.

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő szombati évértékelő beszédében azt mondta, nincs jobboldali, vagy baloldali lopás.

„Nincs együttműködés a tolvajokkal. Akkor sem, ha az országot lopják, akkor sem, ha a földet lopják, akkor sem, ha a metró pénzét lopják. Legyenek miniszterelnökök, legyenek városvezetők, legyenek vállalatvezetők”

- mondta Gyurcsány Ferenc.

Aki lopott és csalt, annak börtönben a helye, amit meg ellopott, azt visszaveszik – fogalmazott a DK elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×