A hazai almatermesztésben rendkívül gazdag a fajtakínálat, amiben jelentős szerep jut az ellenálló, úgynevezett rezisztens almafajták termesztésének. Ezen fajták előnye, hogy kevesebb vegyszert kell használni a termesztésekor, sőt, ökológiai- és bio termesztésre különösen alkalmasak. Ezáltal – a környezetet kevésbé terhelő technológiák bevezetése mellett – még egészségesebb gyümölcs termelését teszik lehetővé.
A rezisztens almafajták felhasználása igen változatos: élelmiszeripari alapanyagként többek között bébiétel és gyümölcslé készül belőle, de termesztenek friss fogyasztásra alkalmas fajtákat is.
Egy szakmai kerekasztal beszélgetésen a napokban mutatták be a 15 új rezisztens almafajta jelöltet. A bírálók pontozták többek között a gyümölcsök színét, alakját, húsállományát, illatát és ízét.
A rezisztens almafajta-újdonságok fogyasztási értékét jól mutatja, hogy valamennyi bemutatott fajtajelölt, minden vizsgált tulajdonságra közepesnél jobb átlagértéket ért el a standard fajtákhoz viszonyítva.
Az összesítés alapján a Fujion, az Isaaq, a Luna, a Smeralda, az Orion, a Red Topaz és a fajtanévvel egyelőre még nem rendelkező MR-17 fajtajelölt szerepelt a legjobban.
A fajtajelöltekre további vizsgálatok várnak, melyek várhatóan jövőre fognak lezárulni. Pozitív végeredmény esetén bekerülnek a Nemzeti Fajtajegyzékbe, és így az Európai Közösség teljes területén forgalmazhatóak, szaporíthatóak és telepíthetőek lesznek.