eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Nem természetes, hogy ütközés után kigyullad egy jármű

Több oka is lehet annak, hogy a magyar fiatalokat szállító busz a helyszíni beszámolók szerint féknyom nélkül oszlopnak ütközött egy veronai autópálya-kijáratnál az A4-es autópályán - mondta az InfoRádiónak Pausz Ferenc, közlekedési mérnök, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke.

„Az, hogy nem volt féknyoma egy járműnek, adódhat egyrészt abból, hogy eleve nem fékezett a sofőr, vagy nem olyan intenzitással fékezett, hogy a kerekek csúsztak volna. Ezenkívül más nem nagyon vezethet ilyen következményhez. Még ha van is ABS a gépkocsiban, az akkor is valamiféle féknyomot produkál” - fogalmazott Pausz Ferenc.

Ennek a hátterében nagyon sok minden állhat, többek között az is, hogy elaludhatott a sofőr, és már nem volt ideje fékezni – véli a közlekedési mérnök.

„Amikor a járművezető észlel valamit a környezetében, amire reagálnia kell, egy-másfél másodperc reakcióidő alatt dönti el, hogy mit fog csinálni. Ám ha ez idő alatt bekövetkezik az ütközés, a borulás vagy más baleset, akkor nem volt ideje arra, hogy a döntés után cselekedhessen. Egy elalvás vagy mikroalvás után pedig ez a reakcióidő még hosszabb lehet” - fogalmazott Pausz Ferenc.

„A másik feltételezés az, hogy nem működött a fékberendezés, tehát nem alakult ki a fékhatás. Ezt a szakértők meg fogják vizsgálni, amikor a vizsgálat megindul” - tette hozzá a közlekedési mérnök.

Hangsúlyozta: egy ütközéses balesetnek egyáltalán nem természetes következménye az, hogy kigyullad a jármű.

„Sok egyéb olyan tényezőnek is együtt kell működnie, ami odáig vezethet, hogy kigyullad a jármű. Például eltört valahol egy üzemanyagcső, és ez egy szikra következtében kigyulladhatott. Az esetek nagy részében azért az ütközések következtében nem szoktak a járművek kigyulladni. Főleg akkor nem, ha dízelolaj hajtja a járművet” - részletezte a szakértő.

Arra, hogy dízeljárműről lehet szó, abból következtet Pausz Ferenc, hogy a nagyobb mérető járműveknél és általában a személyszállító buszoknál is sokkal gyakoribb a dízeljármű, mint a benzines.

Hozzátette a szakember, hogy ez lehet véletlenek egybeesés, de benne lehet az is, hogy a busz műszaki állapota nem volt megfelelő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×