eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Nagy a baj: drágább lehet a sör, a csoki és a kávé is - lapszemle

A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy három hónappal meghosszabbították a jobbikos EP-képviselő, Kovács Béla kémkedési ügyében a nyomozás határidejét. A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy két év alatt 15 százalékkal nőtt az engedélyezett örökbefogadások száma.

A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy három hónappal, április 20-ig meghosszabbították a jobbikos EP-képviselő, Kovács Béla kémkedési ügyében a nyomozás határidejét. A lap úgy értesült, hogy eddig három országból biztosan szereztek be adatokat jogsegély keretében a nyomozók. Ezek fordítása, vizsgálata folyamatban van.

A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy két év alatt 15 százalékkal nőtt az engedélyezett örökbefogadások száma. A lap szerint az emelkedés egyértelműen az állami szakellátásból történő örökbefogadásoknál tapasztalható, miután egyre több fiatal kerül a gyermekotthonokból és a hivatásos nevelőszülőktől végleges családba.

Több mint kétezren mintegy 156 milliárd forintot mostak tisztára a mától megszűnő stabilitás megtakarítási számlával - írja a Világgazdaság. A szürke- és fekete pénzek kifehérítésére kidolgozott konstrukciót 2014-ben vezették be és 2016 végéig összesen 2141-en használták. A számlát minimum 5 millió forinttal lehetett megnyitni, és kizárólag állampapírt lehet tartani rajta, az elhelyezett pénz öt év után adómentessé válik.

 A Magyar Idők cikke szerint a bérviszonyok átrendeződésének köszönhetően szélesedik a magyar középosztály, a tendencia pedig folytatódik a következő években is. A lap szerint csökkent az alacsony keresetűek száma, miközben népesebb lett az átlagos juttatást szerző állampolgárok csoportja. A jó és a kiemelkedő fizetésben részesülők tábora szintén gyarapodott, két év alatt majdnem negyedmillióan léptek be a magasbérűek közé.

Világszerte hiány van informatikusból – írja a Magyar Nemzet. Az ágazat szereplői szerint a 2-3 évvel ezelőtti állapotokhoz képest sokkal kevesebben jelentkeznek a szoftverfejlesztő cégekhez, miközben egyre több területen van szükség a képzett szakemberekre, Magyarországon legalább tízezer informatikusra volna szükség, világszerte nagyjából kétévente megduplázódik a rendszerbe csatlakozók száma, akiknek egyre nagyobb százaléka nő.

A Portfolión arról lehet olvasni, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő jelenleg tizenöt ingatlant tervez árverésre bocsátani 4 és 213 millió forint közötti áron. Ebből tíz a lakóépület, amelyből hat Budapesten, négy pedig különböző vidéki városokban található. A legkisebb ártól egy salgótarjáni lakás indul, ahol 4 millió forint a kikiáltási ár, ezzel szemben a legdrágábban egy II. kerületi lakást és egy XVII. kerületi házat kínálnak, mindkettőt 32 millió forint feletti áron.

A Napi.hu arról számol be, hogy kevesebb mint egy év áll az energetikai felújítást tervező lakóközösségek rendelkezésére, hogy korszerűsítési terveiket még az enyhébb műszaki elvárásrendszer keretében valósíthassák meg. 2018. január 1-jével lépnek ugyanis hatályba azok a szigorítások, amelyek meghatározzák a szigetelések, nyílászárók és egyéb épületelemek minimumkövetelményeit.

Jelentősen emelkedhet a sörök, csokoládék és a kávék ára - írja Pénzcentrum. Amerikai szakértők szerint a klímaváltozás jelentősen megviseli a komlótermesztést, sokan attól tartanak vezetékes víz hiánya miatt a söröket a jövőben talajvízből készíthetik majd, ez pedig jelentősen megváltoztatná az ízvilágot. Egy tavalyi jelentés szerint a kávétermesztésre alkalmas területek száma világszerte csaknem 50 százalékkal csökkent a klímaváltozás miatt.

A Magyra Idők arról ír, hogy hat év alatt ötödére esett a MÁV hiteltartozása. 2010 végén még 300 milliárd forint volt a vasúttársaság adóssága. A folyamat több éve tart, 2015-ben a MÁV-csoport az állammal közösen összesen 52 milliárd forint tartozást fizetett vissza.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×