eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Így (nem) alakítanák át a politikusok vagyonvizsgálatát

Az Országgyűlés ellenzéki frakciói mind szükségesnek tartják a politikusi vagyonnyilatkozat-tételi rend megváltoztatását, a Fidesz azonban úgy látja: a magyar rendszer az egyik legszigorúbb Európában, amelynek megváltoztatására az ellenzékiek nem tettek le jó javaslatot.

Erről azt követően számoltak be a pártok képviselői, hogy egyeztetést tartottak az LMP kezdeményezésére a vagyonnyilatkozati rendszer megváltoztatásáról. A tanácskozáson Vas Imre (Fidesz), Harangozó Tamás (MSZP), Dúró Dóra és Szilágyi György (Jobbik), valamint Szél Bernadett és Hadházy Ákos (LMP) vett részt.

Vas Imre az LMP javaslatát - amely kötelező vagyonosodási vizsgálatot írna elő és az ÁSZ-ra bízná a vagyon és a jövedelem egyensúlyának összevetését - több ponton bírálta. Az ellenzék politikusai azt hangsúlyozták, szakértői szinten dolgoznak ki a jövőben egy közös javaslatot, amely egy következő kormányzat számára elfogadható lehet.

Vas Imre kijelentette: pártja nyitott lenne a jó javaslatokra, ilyenekkel azonban nem találkozott az egyeztetésen, az LMP-ét mind politikailag, mind szakmailag alkalmatlannak tartja. A kormánypárti képviselő a kifogásai között említette, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) funkciójával ellentétes lenne, ha ezen intézményt jelölnék ki a nyilatkozatok ellenőrzésére. Mint mondta, ezt az Országgyűlés illetékes bizottsága végzi bejelentésre.

Harangozó Tamás (MSZP) szerint a kormányzó párt a találkozón világossá tette: érdekelt a korrupt rendszer fenntartásában. Pártja mind a kötelezettek körét bővítené, mind az adatközlés módját megváltoztatná - ismertette -, a politikusi vagyonokról a közhiteles nyilvántartásokból nyerne adatokat, nem csupán önbevallás útján. Emellett mind az ellenőrzésre, mint a szankciókra nagyobb súlyt helyeznének, javaslatuk szerint elveszítené parlamenti mandátumát az a képviselő, akiről az Országgyűlés kimondja, hogy nyilatkozata valótlanságokat tartalmaz.

Dúró Dóra (Jobbik) is sérelmezte a kormányoldal elzárkózását, szerinte ugyanis a 21. században semmivel sem magyarázható például az, miért ne lehetne a bevallásokat elektronikusan beadni. Az egy háztartásban élő hozzátartozók vagyoni helyzetét is nyilvánossá kellene tenni, és a Jobbik szerint is bővíteni kellene a nyilatkozók körét, kiterjesztve a kötelezettséget például a kormánybiztosokra - mondta.

Szél Bernadett (LMP) úgy értékelt, a kormánypártoknak nem áll szándékában a mostani idejétmúlt, rossz rendszer megváltoztatása, amelyben a politikusok "szappanoperát játszhatnak a vagyonnyilatkozatokkal".

Hadházy Ákos szerint a jelenlegi szisztéma még erősíti is a korrupciót, holott javítania kellene azon, ezért változtatást sürgetett. Mint fogalmazott, az ellenzék ezért olyan javaslaton fog dolgozni, amely mindannyiuk számára elfogadható.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×