eur:
393.06
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Történelmi csúcson zárt szerdán a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe - a nap hírei

A nemzetgazdasági miniszter szerint 74 százalék alá is csökkenhet az idén az a GDP arányos államadósság. Továbbra is a bevándorlási hullám veszélyeire figyelmeztetett egy német lapinterjúban a külgazdasági és külügyminiszter.

Idén és jövőre is a GDP-arányos államadósság csökkenésére számít a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatójával közösen tartott tájékoztatóján elmondta: az idei GDP függvényében az államháztartás maastrichti adóssága év végére 74 százalék alá is csökkenhet. Hozzátette: az adósság finanszírozásában jelentős szerepet kaptak a lakossági állampapírok, amelyek a teljes államadósság 20 százalékát teszik ki. Varga Mihály egy szakmai rendezvényen megismételte: márciusig még piacon lehet a letelepedési kötvény, és a konstrukció a jelenlegi formában kikerül a rendszerből.

Történelmi csúcson zárt szerdán a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX 157 pontos, fél százalékos emelkedéssel, 32.025 ponton fejezte be a kereskedést. A részvénypiac forgalma 4,5 milliárd forint volt, és valamennyi vezető részvény árfolyama nőtt. A BUX eddigi legmagasabb záróértéke 31.876 pont volt, amelyet december 16-án ért el.

Jóval termelékenyebbek a külföldi cégek a magyaroknál - írja a Világgazdaság. A lap a Központi Statisztikai Hivatal kutatására hivatkozva azt közölte: a magyar vállalatok elmaradottabb technológiát alkalmaznak, túl kicsik, nehezen növelik a termelésüket. Az összesítés szerint a külföldi irányítású magyarországi vállalatok termelékenysége 2,5-szer akkora, mint a magyaroké.

Agyhártyagyulladásban halt meg egy budapesti bölcsődés karácsonykor. Az InfoRádió úgy tudja: a betegség nem fertőző típusáról van szó. Korábban az Index írt arról: a kisgyermek a tünetek jelentkezése után egy nappal halt meg a kórházban. Kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője járványos agyhártyagyulladás gyanúja miatt indított vizsgálatot egy 22 hónapos kisgyermek halála ügyében.

Továbbra is a bevándorlási hullám veszélyeire figyelmeztetett egy német lapinterjúban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Die Welt című lapnak megismételte: fel kell hagyni a bevándorlást ösztönző uniós politikával és meg kell szüntetni a kötelező-áttelepítési kvótát, amely szerinte súlyosan sérti az európai szabályokat.

Őrizetbe vették a hatóságok a berlini merénylet felelősének tartott, tunéziai származású férfi feltételezett bűntársát. A 40 éves, szintén tunéziai férfit azért fogták el, mert telefonszáma szerepel Anis Amri mobiltelefonjában, és ellenőrzésekor megállapították, hogy lehet köze a támadáshoz. A múlt hétfői, karácsonyi vásáron elkövetett támadásban 12-en haltak meg és mintegy 50-en megsebesültek. A merényletet kamionnal elkövető 24 éves terroristát pénteken lőtték le Milánóban a rendőrök.

Őrizetbe vett a francia rendőrség egy férfit, aki a gyanú szerint szilveszter éjjel akart támadást elkövetni az ország délnyugati részén. Két másik férfit, akik a gyanú szerint a rendőrség ellen terveztek támadást, egy másik rendőrségi razziában fogtak el.

Romániában Sorin Grindeanu volt távközlési minisztert jelölte kormányfőnek a szociálliberális parlamenti többség. A koalíció azután tett új javaslatot, hogy az államfő kedden elutasította Sevil Shhaideh magbízását.

Az amerikai elnök szerint a megbékélés erejéről tanúskodik a japán kormányfő Pearl Harbor-ban tett látogatása. Barack Obama közös megemlékezést tartott Abe Sindzóval a második világháborús csata áldozatairól a hawaii haditengerészeti támaszponton. Ez volt az első alkalom, hogy japán kormányfő és amerikai elnök együtt kereste fel Pearl Harbort.

Az amerikai külügyminiszter szerint veszélybe került az izraeli-palesztin válság kétállami megoldásának lehetősége. John Kerry a távozó Obama-kormányzat irányelveit ismertetve a béke egyetlen lehetőségének nevezte egy független palesztin állam létrehozását Izrael mellett. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok e lehetőség fenntartásáért nem vétózta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában az izraeli telepes-politikát elítélő határozatot.

Izraelben nyomozást rendelt el az államügyész a miniszterelnök ellen. Sajtóértesülés szerint Benjámin Netanjahut a közeli napokban eskü alatt kihallgatják a nyomozók. Az izraeli kormányfőt állítólag két ügyben vádolják korrupcióval és csalással.

Sajtóértesülés szerint a fékszárny meghibásodása okozhatta a Fekete-tengerbe zuhant orosz utasszállító katasztrófáját. A Kommerszant című lap a repülés körülményeit rögzítő feketedoboz elsődleges elemzésére hivatkozva közölte ezt. A Szocsiból Szíriába tartó gép 8 fős legénységgel és 84 utassal, köztük az Alekszandrov művészegyüttes tagjaival vasárnap, nem sokkal a felszállás után tűnt el a radarokról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×