eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Hét védőoltásért is fizetniük kell a szülőknek

Jelenleg hét olyan betegség van, amely ellen létezik vakcina, de nem szerepel a kötelező védőoltások között, és nem jár rá tb-támogatás. Mészner Zsófia infektológus az InfoRádiónak azt mondta, hogy egyéni mérlegeléssel kell eldönteni, hogy az ajánlott vakcinák közül melyiket célszerű beadni a gyermeknek.

Tizenegy olyan védőoltással megelőzhető betegség van, amely ellen minden gyerek térítésmentesen kap védőoltást Magyarországon - tudta meg az InfoRádió Mészner Zsófiától, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgató-helyettesétől. Amikor megszületik egy gyerek, BCG-oltást kap a tuberkulózis ellen, majd 2-4 hónapos korában további ötöt: egyebek mellett a torokgyík, a tetanusz, a szamárköhögés, a gyermekbénulás vagy az agyhártyagyulladás ellen.

Hét olyan betegség van, amelyet ajánlott védőoltásokkal meg lehet előzni. Ezek között van olyan is azonban, amelyhez ad az állam támogatást. Például a csecsemőkorban adható, agyhártyagyulladást okozó baktérium elleni vakcinához hetvenszázalékos támogatás jár, ráadásul január elsejétől a két éven aluliaknak teljesen ingyenes lesz ez az oltás is - mondta el a szakember.

Csecsemőkorban adható még a rotavírus, a bárányhimlő és az agyhártyagyulladás egy másik fajtája elleni védőoltás. Nagyobb gyerekeknek van a kullancsvírus okozta agyvelőgyulladás elleni és fertőző májgyulladás, a  Hepatitisz-A elleni védőoltás, még nagyobbaknak pedig létezik a HPV-oltás.

A Magyar Nemzet kiszámolta, hogy ha minden védőoltást be akarnak adatni a gyereküknek a szülők, ez mintegy 200 ezer forintjukba kerül. Az infektológus szerint egyrészt ez egy időben elnyúló teher a szülőkön, hiszen az oltásokat különböző életkorban kell beadni, másrészt érdemes konzultálni a házi gyermekorvossal és a védőnővel, mert ők ismerik a védeni kívánt gyermeket, és ők tudják eldönteni, hogy milyen védőoltásra van mindenképpen szükség.

"Például az érzékeny bőrű gyerekeknek mindenképpen ajánlatos a bárányhimlő elleni védőoltás, mert ezek a gyerekek különben nagyon megszenvedhetik ezt a betegséget" - mondta Mészner Zsófia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×