eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Sikertörténet vagy teljes államosítás - vita a közoktatásról

A kormánypártok az iskolák finanszírozási problémáinak megszűnésével érveltek a közoktatási átalakítások mellett, az ellenzék azonban kétségbe vonta az eredményeket és totális államosításról beszélt. A szocialisták kezdeményezésére a közoktatás helyzetéről vitázott az Országgyűlés.

Idén 91,5 milliárd forinttal növelte meg a kormány a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) költségvetését, így az elmúlt nyolc-kilenc hónapban megszűntek az iskolák finanszírozásával kapcsolatos "ügyek" - mondta oktatási államtitkár vitaindító felszólalásában. Palkovics László közölte:

szemben a februári 17 milliárd forintos ki nem fizetett lejárt tartozásállománnyal, ma ilyen nincs.

Az államtitkár beszámolt a pedagógusok béremeléséről és az oktatási munkát segítők fizetésének rendezéséről, majd rámutatott, hogy az iskolák szempontjából mindenképpen jobb megoldás lesz, hogy január 1-jétől megkezdi működését a túlcentralizáltsága miatt támadott Klik 58 tankerületi központja, így az igazgatók valóban az iskolák vezetői lehetnek.

Kucsák László, a Fidesz vezérszónoka aláhúzta, hogy az oktatási rendszer átalakításának célja a diákok versenyképes tudása és a pedagógusok megbecsülése.

Az új életpályamodell bevezetésével jelentősen emelkedtek a pedagógusok bérei, több mint fél ezer iskola újult meg az elmúlt időszakban és további 210 milliárd forint értékben indítunk újabb iskolafejlesztéseket” - sorolta.

A vitát kezdeményező MSZP vezérszónoka, Hiller István viszont úgy látta, hogy a kormány a közoktatás finanszírozásának növelésével csupán részben pótolta vissza azt, amit korábban elvont az ágazattól, majd kiemelte, hogy bár a kormányzat korábban tagadta, hogy a közoktatás teljes államosítását végzi, január 1-jével befejezi ezt a folyamatot.

„Elszakítják az oktatási intézményeket a fenntartó önkormányzattól, a helyi közösségektől, teljes és totális államosítást hajtanak végre a tankönyvpiactól kezdődően az oktatás és nevelés minden részletéig, a hatalmi érdek megnyilvánulását hajtják végre a magyar közoktatás egészében” - fejtette ki a szocialista politikus.

Hoffmann Rózsa, a KDNP vezérszónoka viszont helyesnek ítélte a közoktatási rendszer átalakítását, nem úgy, mint a jobbikos Dúró Dóra, aki úgy látta, hogy a kormányzat nem kezeli megfelelő súllyal az oktatáspolitikát, ezért is sikertelen.

Az LMP-s Ikotity István szintén úgy vélte, hogy nem lehet sikertörténetről beszélni. Aláhúzta, hogy még csak a közoktatás céljaiban sem jutott konszenzusra a politika az említett időszakban, ma pedig a kormányzat mostohagyerekként kezeli az oktatáspolitikát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×