eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Hárompárti egyetértés van az alkotmánybíró-jelöltekről

A Fidesz, a KDNP és az LMP megegyezett az Alkotmánybíróság (Ab) hiányzó bírói helyeire a jelöltekről: így Marosi Ildikót, Horváth Attilát, Schanda Balázst és Szabó Marcelt jelölik - jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Marosi Ildikó a Kúria bírája, Horváth Attila jogtörténész, Schanda Balázs a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az Alkotmányjogi Tanszéket vezeti, Szabó Marcel pedig a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes - ismertette a jelölteket a tájékoztatón Gulyás Gergely, az Ab tagjait jelölő parlamenti bizottság fideszes alelnöke.

A három frakció közös jelöltjeiről - akik elfogadták a felkérést - várhatóan kedden szavaz az Országgyűlés. Előtte, hétfőn az igazságügyi bizottság meghallgatja őket. A jelöltek mindannyian eleget tesznek a törvényi feltételeknek - közölte Gulyás Gergely.

Kósa Lajos emellett bejelentette, hogy az Ab elnökének személyéről is megegyezés született - amire azért volt szükség, mert jelenleg az elnökhelyettes látja el a tisztséget -, őt Kövér László házelnök fogja felkérni a posztra. Az ő nevét a Fidesz politikusai egyelőre nem árulták el, de a frakcióvezető közlése szerint ez még a nap folyamán megtörténik, és róla szintén kedden dönthet a parlament.

Kósa Lajos azt is mondta, próbáltak az MSZP-vel és a Jobbikkal is egyeztetni, ám a szocialisták "elzárkóztak", a Jobbikkal pedig a személyekben nem tudtak megegyezni.

A Fidesz frakcióvezetőjét kérdezték arról is, hogy a Jobbik az óraátállítás eltörlését kezdeményezte. Erről azt mondta, a gazdasági bizottság csak arról döntött - kormánypárti támogatással -, hogy a jobbikos indítványt tárgyalásra alkalmasnak tartja, és hozzájárult, hogy az Országgyűlés valamikor napirendjére tűzze. Annyit megjegyzett, hogy a magyarok egy jelentős része nem ért egyet az óraátállítással.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×