eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Eldőlt a Déli sorsa - lapszemle

A személyforgalom mindenképpen megmarad a Délinél, így színvonalas, komfortos állomásépületre továbbra is szükség lesz ott - mondta a Magyar Időknek a nemzeti fejlesztési miniszter.

A Magyar Idők arról ír, hogy alig maradt adóssága a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak: a lap birtokába került adatok alapján az állami intézményfenntartónak 245 millió forint volt az október végi tartozása. Idén februárban még 14 milliárd forint volt az adósságállomány. A Klik tájékoztatása szerint a tankerületi központok 2017-es költségvetésének kialakítása folyamatban van, az intézmények bevonásával tervezik meg az egységek jövő évi pénzügyi kereteket.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy törvényességi felügyeleti eljárás indult az Országos Roma Önkormányzatnál azután, hogy a szervezet közgyűlési döntés nélkül szerzett be az ORÖ elnöke számára egy hétmillió forintos Audi A4 S line típusú gépjárművet. Budapest Főváros Kormányhivatalának tájékoztatása szerint egy beadvány alapján vizsgálják az autó beszerzésének jogszerűségét. A fővárosi kormányhivatal kezdett vizsgálatot a kisebbségi szervezetnél.

A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy készen áll az átadásra a NATO irányító és koordináló-központjának új épülete Székesfehérváron. A magyarországi NATO-erőket integráló elem ünnepélyes megnyitója pénteken lesz a székesfehérvári Nagysándor József-laktanyában. Az előretolt vezetésirányítási központ létrehozása az egyik eleme azoknak az intézkedéseknek, amelyeket főként az amerikaiak kezdeményezésére tesz a NATO, hogy reagáljon az ukrajnai háborús helyzetre. Magyarországon kívül Szlovákiába is telepítenek egy ilyen törzselemet.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy túl sokan vannak börtönben Magyarországon, ami megnehezíti a fogvatartottak társadalomba való visszavezetését, ráadásul emelkedik az idősek aránya a büntetés-végrehajtási intézetekben. A hosszabbodó büntetések odavezettek, hogy a hatvan év feletti rabok már több mint kétszer annyian vannak, mint 2011-ben, és a negyvenévesnél idősebbek száma is egyre gyarapszik.

Ha az energiaárak stagnálnak vagy kedvezően változnak, akkor lesz lehetőség a rezsicsökkentés folytatására – mondta a Magyar Időknek adott interjúban a nemzeti fejlesztési miniszter. Seszták Miklós jelezte: lakossági áremelkedés tehát nem várható. A tárcavezető a Déli pályaudvarról azt mondta: a kormány döntött arról is, hogy a személyforgalom mindenképpen megmarad a Délinél, így színvonalas, komfortos állomásépületre továbbra is szükség lesz ott.

A Magyar Nemzet információi szerint bár a kormányzat októberre ígérte a kamatmentes hitelprogram elindítását a lakások energiatakarékossági célú felújításához, a mai napig sem kezdődött meg a kölcsönök folyósítása, és azt sem lehet tudni, hogy beindul-e valaha a nyáron beharangozott hitelezési konstrukció. Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület projektvezetője elmondta: óriási hibát követne el a kormány, ha korábbi ígéreteivel ellentétben nem indítaná be a hitelprogramot. A hazai lakásállomány döntő része ugyanis rossz állapotban van.

A Portfolio arról közöl összeállítást, hogy hiába a kínai gazdaság látszólag kordában tartott, lassuló növekedési pályája, vannak olyan területei az országnak, amelyek súlyos gondokkal küzdenek, ezért a kínai kormány egy új tervvel állt elő. Bár a pártvezetés egyelőre úgy tűnik, hogy kezelni tudja a problémát, a háttérben ott kísért egy bank- és hitelválság, illetve egy ingatlanpiaci lufi kidurranása is, ami így egyre érdekesebbé teszi a kínai kormány munkáját.

A Mol-csoport a 2030-ig érvényes üzleti stratégiájában egyértelművé tette, hogy a kutatási-termelési üzletág a cégcsoport üzleti tevékenységének alappillére marad - mondta Berislav Gaso, a Mol-csoport kutatás-termelési divíziójának ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak adott interjúban. Hozzátette: nemcsak megállítani szeretnék a termelés évek óta tartó csökkenését, hanem annak növelésén is dolgoznak: az elmúlt évben 20 százalékkal sikerült növelni a kőolajtermelést.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×