eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Még az idén kivezetik a letelepedési kötvényeket - a nap hírei

A bérek határozott emelését szorgalmazta a magyar miniszterelnök az EBRD konferenciáján. Korrekt partnerségre számít az Egyesült Államok és Magyarország között a kormány. Bel- és külpolitikai kérdésekről, a hatalomátadásról tárgyalt a leköszönő és a megválasztott amerikai elnök. A nap legfontosabb hírei november 10-én.

A bérek határozott emelését szorgalmazta a magyar miniszterelnök az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank budapesti konferenciáján. Orbán Viktor hangsúlyozta ugyanakkor, hogy növekvő béreket csak versenyképes vállalkozások képesek fizetni. Az EBRD elnöke a kelet-közép-európai országokra váró feladatok között említette az aktív korú lakosság számának csökkenését, az innovációs lemaradást a Nyugattal szemben és az energiaforrások alacsony hatékonyságú felhasználását.

Aktív hitelezői szereplőként számít az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankra a magyar kormány - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály és Suma Chakrabarti az EBRD elnöke Budapesten tárgyalt. Konkrét együttműködési és beruházási lehetőségektől is volt szó, egyebek között a vasúti korszerűsítésről és a metrófelújításról, az elektromos autó- és buszgyártásról.

Korrekt partnerségre számít az Egyesült Államok és Magyarország között a kormány - értékelte Donald Trump megválasztását a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a Kormányinfón beszélt arról is, hogy a kormány az uniós bevándorlási politika mellett érvel majd a december 16-i uniós csúcson. A miniszter bejelentette azt is, hogy még az idén kivezetik a letelepedési kötvényeket.

Az emberi erőforrások minisztere szerint a magyar szociális rendszer Európa legjobbjai közé tartozik az ágazatban dolgozók magas színvonalú munkájának köszönhetően. Balog Zoltán a szociális munka napja alkalmából rendezett díjátadón elmondta: több mint 800 ezer ember vette igénybe az ellátórendszer valamilyen szolgáltatását ebben az évben.

Változhatnak a szociális és gyermekvédelmi törvények. Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a parlamentben azt mondta: a kormány folytatná és kiterjesztené azt a programot, amely felülvizsgálná a támogatott lakhatás szabályait és finomítaná a házi segítségnyújtás rendszerét.

Lekerült a napirendről a közigazgatási bíráskodás szervezeti átalakítása - jelentette be az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Handó Tünde hozzátette: önálló közigazgatási perrendtartás lesz, amely az új büntető és polgári eljárási szabályokkal együtt nagy kihívást jelent majd a bíráknak a következő két évben.

Már 8 ország vezetett be importtilalmat a magyar baromfira. A Baromfi Termék Tanács adatai szerint a harmadik országok eddigi intézkedései mintegy 10 ezer tonna, úton lévő magyar baromfiszállítmányt érintenek.

Az Európai Bizottság elnöke mielőbb választ vár a megválasztott amerikai elnöktől a transzatlanti kapcsolatokat érintő ügyekről. Jean-Claude Juncker közölte: az Európai Unióban mindenki szeretné megtudni, hogy Donald Trump elnöksége idején miként alakulhat a kereskedelempolitika és milyen tervei vannak a NATO-val.

Megerősítette az Egyesült Államok felső kategóriájú adósbesorolását a Standard and Poor's. A nemzetközi hitelminősítő egyebek között azzal indokolta döntését, hogy a fennálló intézményi szilárdság, valamint az erős fékek és ellensúlyok rendszere támogatni fogja a Trump-adminisztráció politikájának végrehajtását.

Bel- és külpolitikai kérdésekről, a hatalomátadás menetrendjéről tárgyalt a leköszönő és a megválasztott amerikai elnök. Barack Obama és Donald Trump másfél órán keresztül tárgyalt egymással a Fehér Házban.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×