eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A letelepedési kötvény témája többször is előkerült az Országgyűlésben

A letelepedési kötvények ügye volt az egyik slágertéma az Országgyűlés hétfői ülésén. Orbán Viktor miniszterelnök azt üzente a Jobbiknak, hogy a kormány nem enged a politikai zsarolásnak.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke már napirend előtt elmondta az Országgyűlés hétfői ülésén, hogy pártjának képviselői csak akkor szavazzák meg az alaptörvény módosítását, ha a kormány befejezi a letelepedési kötvények árusítását.

Ezt a korrupt intézményt, amely ráadásul kockára teszi Magyarország biztonságát, úgy, ahogy van szüntessük meg!”

A pártelnök felszólalása után Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vette védelmébe a letelepedési kötvények intézményét.

A letelepedési kötvény gazdasági és befektetési kérdés, mert hasznot hozott az országnak.”

A Jobbik frakciójának szóvivője, Mirkóczki Ádám az azonnali kérdések órájában vette elő a témát.

Miért fontosabb a piszkos pénz, mint az ország biztonsága? Miért nem tudnak elengedni egy nyilvánvalóan a korrupció melegágyának szolgáló intézményt, csak azért, hogy a jogos ellenzéki és civil követelésnek eleget tegyenek?”

Az ellenzéki képviselőnek már személyesen Orbán Viktor miniszterelnök válaszolt.

Az első kérdésre, hogy a letelepedési kötvény jelent-e bármilyen kockázatot, a válaszunk az, hogy nem. A letelepedési államkötvény egy öt évre szóló engedély és bármikor visszavonható. Azért hoztuk létre 2012-ben, mert Magyarország a nemzetközi piacokon le volt értékelve és nem jutott külföldi forrásokhoz, azóta az országot felértékelték, ezért az összes kötvény kibocsátásnak a gyakorlatát felülvizsgáljuk. De ezt a döntést mi fogjuk meghozni, mert a mi felelősségünk, semmilyen politikai zsarolásnak nem fogunk engedni.”

Kósa Lajos fideszes frakcióvezető egy sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a letelepedési kötvények ügyéről az államháztartási törvény parlamenti vitájában érdemes ütköztetni a véleményeket.

Ez a törvény még egyeztetés alatt van, legkésőbb november közepéig jön be a Házhoz.”

A letelepedési kötvények ügyét még három másik jobbikos, Apáti István, Staudt Gábor és Gyöngyösi Márton is nekiszegzte kérdésként vagy interpellációként a kormánynak, amelynek képviseletében Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár és Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiaci államtitkára ismételte meg a kabinet érveit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×