eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Hétfőn kerül a parlament elé a kormány alaptörvény-módosítási javaslata - a nap hírei

Nem jelenik meg holnap a Népszabadság. A szív koszorúerébe beültetett felszívódó eszközzel segítettek két betegen a Városmajori Klinikán.

Hétfőn nyújtja be a kvótareferendummal összefüggő alaptörvény-módosítást az Országgyűlésnek a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta: minden parlamenti képviselő támogatására számít, hogy olyan alaptörvény legyen, amely kimondja: Magyarországra nem lehet idegen népességet betelepíteni. Hozzátette: a változtatás azt is tartalmazza, hogy csak akkor szerezhet jogot valaki a letelepedésre, ha egyedi kérelmét a parlament által meghatározott jogszabályi rendben elbírálták.

Hétfőtől péntekig, összesen 4 napot ülésezik a parlament. A képviselők kedden módosíthatnak egy korábban már elfogadott, de az államfő által megfontolásra visszaküldött javaslatot, továbbá szavazhatnak az Állami Számvevőszék és az ombudsman tavalyi tevékenységéről szóló beszámolókról.

Nem jelenik meg hétfőn a Népszabadság és a Nol.hu hírportál sem működik - közölte a lap főszerkesztője. Murányi András a kiadóval folytatott tárgyalás után elmondta: az egyeztetések arról folytatódnak a menedzsmenttel, hogy a Mediaworks tegye lehetővé az újság eladását. A cég a lap veszteségeire hivatkozva szombaton függesztette fel a Népszabadság nyomtatott és internetes kiadását, a munkatársakat pedig felmentette a munkavégzés alól.

Az MSZP szerint nélkülözi a szakmai alapokat és a Fidesz-közeli cégek gazdagodását szolgálja a kormány földbérbeadási és -eladási gyakorlata. Gőgös Zoltán, a szocialista párt elnökhelyettese úgy vélte: átláthatatlan a földbérbeadások pályázati eljárása, a döntési rendszer pedig személyre szabott.

Hétfőn kezdi kézbesíteni a posta a Jobbik kérdőíveit valamennyi magyarországi háztartásba - jelentette be az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. Lukács László György a legfontosabb kérdések között említette a magas színvonalú oktatás és a korszerű egészségügy megteremtését, valamint a korrupció visszaszorítását.

Egy világviszonylatban is új, még csak 3-4 hónapja létező eljárással, magnéziumból készült fémhálóval segítettek két betegen a Semmelweis Egyetemhez tartozó Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. A szív koszorúerébe beültetett felszívódó eszköz az elzáródott artéria újbóli megnyitásával helyreállítja a véráramot, és támasztékot nyújt az érfalnak. Mivel nem marad tartós fémimplantátum a beteg szervezetében, az érfal gyorsan visszanyeri természetes tágulási képességét, ezért a kombinált gyógyszeres vérhígító kezelésre is rövidebb ideig van szükség.

Az osztrák belügyminiszter szerint Európa éveken át nem ellenőrizte megfelelően határait. Wolfgang Sobotka kijelentette: Ausztria végrehajtja a határellenőrzési feladatokat. A bécsi kabinet tavaly szeptember közepétől vezette be a határellenőrzést több határszakaszon. A döntést a harmadik országból érkezők nagy számával, valamint a közrend és a biztonság veszélyeztetésével indokolta.

Oroszország megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a francia javaslatot, amely a légicsapások azonnali beszüntetésére szólított volna föl a szíriai Aleppónál, valamint tűzszünetre az egész országban. A mostani volt az ötödik alkalom, hogy az orosz fél vétót emelt az 5 éve tartó szíriai polgárháború ügyében.

Az Egyesült Államokban egyre több republikánus politikus szólította távozásra a párt elnökjelöltjét azután, hogy nyilvánosságra kerültek több mint 10 évvel ezelőtti - a nőkre tett - becsmérlő kijelentései. Donald Trump bocsánatot kért és közölte: nem száll ki a versenyből.

Háromnapos gyászt hirdettek Haitin, ahol néhány nappal korábban több száz ember életét követelte a Matthew hurrikán pusztítása. A karibi ország polgári védelme korábban azt közölte, hogy a természeti csapás 336 áldozatának holttestét találták meg eddig, a sérültek száma meghaladja a 200-at.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×