eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Országszerte megemlékezéseket tartottak az aradi vértanúk emléknapján - a nap hírei

A miniszterelnök szerint a kormány által javasolt alkotmánymódosítás teljes összhangban lesz az uniós joggal. Módosul a közétkeztetési rendelet az ősszel.

Országszerte megemlékezéseket tartottak az aradi vértanúk emléknapján. A Kossuth Lajos téren az államfő jelenlétében felvonták majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót és a Parlamentben konferencia kezdődött. Áder János nem sokkal később a Pest megyei Ócsán, Halászy Károly honvéd százados tiszteletére rendezett megemlékezésen arról beszélt: mindörökre a magyarság öntudatának legtisztább forrása maradt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc. A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át. 1849-ben ezen a napon végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.

A kormányfő szerint jövőre stratégiai partnerségre léphet Közép-Európa és Kína. Orbán Viktor egy szakmai konferencián Budapesten kiemelte: Magyarország továbbra is elkötelezett a két régió együttműködése, valamint a Selyemút újjáépítése mellett. Ennek megfelelően építik kínaiakkal közösen a Budapest-Belgrád közötti vasútvonalat.

A miniszterelnök szerint a kormány által javasolt alkotmánymódosítás teljes összhangban lesz az uniós joggal és Magyarország nemzetközi kötelezettségeivel. Ezt abban a levélben írta Orbán Viktor, amelyben az október 2-i kvótanépszavazás eredményéről tájékoztatta Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét. A magyar kormányfő tudatta azt is, hogy a kabinet kész minden szükséges információval ellátni az Európai Bizottságot a témában.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az illegális migrációnak jelentős gazdasági kockázata van egész Európában. Szijjártó Péter a magyar-bajor vegyes bizottság budapesti ülése után azt mondta: a külső uniós határ megvédése nélkül fennáll a kockázata a schengeni övezet megszűnésének, ami az európai gazdasági versenyképesség teljes elvesztéséhez vezetne.

Összeszámlálta a kvótanépszavazáson leadott külképviseleti szavazatokat a Nemzeti Választási Iroda. A külképviseleteken azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazhattak, akik a népszavazás napján külföldön tartózkodtak. A névjegyzékbe felvett több mint 11 ezer ember közül 9360-an adták le voksukat Magyarország 105 képviseletén.

A versenyszférában foglalkoztatná az állami szférából leépített alkalmazottakat a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Csepreghy Nándor a portfolio budapesti konferenciáján beszélt erről. Az államtitkár úgy vélte: a magyarországi szakképzett munkaerő hiányára részben megoldás lehet, hogy a következő években az állami szférában elbocsátandó alkalmazottakat a versenyszférában lehetne foglalkoztatni.

Befizette a 100 millió forintos bírságot a Tigáz a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak. A hatóság augusztusban arra kötelezte a gázszolgáltatót, hogy térítse vissza a behajtási költségátalány címen a felhasználóktól beszedett összegeket, és törölje a még fennálló ilyen követeléseit. A hivatal emellett 100 millió forintos bírságot is kiszabott a Tigázra. A társaság bíróságon támadta meg a határozatot.

Az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény végleges ratifikálásáig nem javasolja a szerződés tagállami hatáskörbe tartozó rendelkezéseinek alkalmazását az országgyűlés törvényalkotási bizottsága. A megállapodást a visegrádi négyek agrárkamarái sem támogatják. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója pedig arra kérte a kormányt, hogy kezdeményezze a szerződés felülvizsgálatát az Európai Bíróságnál.

A Művészetek Palotájának vezérigazgatója szerint Budapest kulturális fesztiváljai külföldön is jelentősen hozzájárulnak a főváros turisztikai vonzerejének növekedéséhez. Káel Csaba az InfoRádió Aréna című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy a városlátogatást tervező turisták ma már az adott település látnivalóit és programjait bemutató internetes oldalak alapján választják ki úticéljukat.

A jövő évtől mindenki számára ingyenesen hozzáférhető lesz az agyhártyagyulladás elleni védőoltás - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán a kormány döntéséről elmondta, a kétéves kor alatt ajánlott oltásra 1,5 milliárd forint a fedezet.

Módosul a közétkeztetési rendelet az ősszel. A változtatási tervek között szerepel, hogy több friss tej jutna a gyermekeknek - közölte a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta: a sótartalom csökkentését az idősek után a fiatalabbakra, így az egy-három és a négy-hat évesek csoportjára is kiterjesztette a minisztérium. A javaslat tiltaná a mesterséges édesítőszerek használatát.

A közösségi cselekvést nevezte Európa legnagyobb lehetőségének Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. A kontinens jövőjéről szólva kísértésének nevezte az egyén önzését és kényelmességét. A bíboros abból az alkalomból mondta ezt, hogy szombaton, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának nizzai tanácskozásán befejezi küldetését a testület elnökeként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×