eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Ez a hét az erdőké

20. alkalommal rendezi meg ezen a héten az Országos Erdészeti Egyesület az Erdők hetét.

Az október 9-ig látogatható programok célja az, hogy az itthoni erdők értékeit megismertessék a magyar társadalommal; ebben az évben pedig az erdők turisztikai szerepének bemutatása kapja a hangsúlyt - mondta az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára. Lomniczi Gergely hozzátette: csak az állami erdőgazdaságok 15 milliárd forint turisztikai fejlesztést hajtottak végre az elmúlt időszakban.

Egyre nő a természetjárók érdeklődése a magyar erdőterületek iránt. Napjainkra már a leglátogatottabb belföldi turisztikai attrakciókká váltak, az ország ötven pontján mintegy százötven program várja az érdeklődőket. Elsősorban vezetett túrák, tanösvény bejárások, arborétum ismertető túrák.”

A programok része az október 8-ai erdei kisvasúti nap is – tette hozzá Lomniczi Gergely.

A WWF Magyarország tematikus hétre időzített tananyag-pályázatai a fák lebomlását mutatják be.

A talajképződéshez fontos hozzájárulást adnak, a patakok felduzzasztásával vizes élőhelyek jönnek létre, de ennél is fontosabb, hogy számos élőlénycsoport – rovarfajok, madarak, denevérek – kialakulásához, táplálkozásához szükség van rájuk” - mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

Magyarországon 50 milliárd forintos forrást biztosítanak erdőtelepítésre a következő időszakban – erről az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárt beszélt. Kis Miklós Zsolt azt is közölte, hogy rövid időn belül bekerülhet az erdőtörvénybe az ipari célú erdő fogalma, és pályázni is lehet ilyen faültetvények telepítésére.

Elengedhetetlenül fontos, hogy ezeket az ipari célú faültetvényeket is támogatásban részesíthessük, hiszen a gazdasági hasznuk nagyon magas. Ugyanakkor a jelenlegi erdőtörvény még nem tesz különbséget ezek között az erdőterületek között, ezért lenne fontos, hogy nevesítsük ezeket az ipari célú faültetvényeket is.”

Az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a jogszabályok szerint erdőterületet csak abban az esetben lehet kivágni, ha a kivágottal azonos területet vagy ugyanott pótol, vagy egy más területen újratelepít a vállalkozó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×