eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Bármikor lehet előrehozott választás

Bármikor lehet előrehozott választás

Az alkotmányjogász szerint bármikor dönthet úgy a parlamenti többség, hogy feloszlatja saját magát, ezzel megnyitva a lehetőséget az előrehozott választásnak. A Nemzeti Választási Iroda elvileg felkészült rá.

Nem kell megindokolni a parlament felosztását – mondta az InfoRádiónak Lövétei István. Az alkotmányjogász szerint erre két lehetőség áll a törvényhozás rendelkezésére.

„Vagy az Országgyűlés határozatképtelenné válik, és egy idő után belátja, hogy nem tud rendesen működni. Ekkor feloszlathatja magát – persze ilyenkor vannak más feloszlatási módok is. Vagy elnevezik az előrehozott választást előrehozott választásnak, ha a kormányzóképes parlamenti többség úgy dönt, hogy feloszlatja magát, mert neki ebben a stádiumban a feloszlatást követően nagyobb esélye van újabb parlamenti megbízatást szerezni, és akkor a megválasztása esetén további négy évre biztosítva van a parlamenti megbízatás, vagyis további négy évig működhet a kormány” - ismertette az alkotmányjogász.

Az alkotmányjogász hozzátette: a rendes választástól eltérő időpontban történő voksolást csak akkor kell megindokolni, ha az országgyűlés meg akarja hosszabbítani a mandátumát.

A Nemzeti Választási Iroda tavaly ősszel központi előállítású nyomtatványokat és szavazási kellékeket rendelt meg, ugyanis akkoriban több kezdeményezés is volt különböző referendumokra.

Pálffy Ilona idén februárban – egy héttel Orbán Viktor kvótareferendumra vonatkozó bejelentése előtt – azt nyilatkozta az InfoRádiónak, hogy akár a soron következő országgyűlési választást vagy két népszavazást is le tudnának bonyolítani.

„Bármikor lehet lényegében 2018-ig népszavazást tartani. Két nagy népszavazásra gondoltunk, úgy, hogy mind a két esetben két-két szavazólapot kellene gyártani, ugyanis a szavazólap eleve már 620 millióba kerültek volna. Tehát a két szavazólap összesen 620 millió forint” - közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

A rendszerváltás óta még soha nem tartottak előrehozott parlamenti választást Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×