eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Több érv szól az előrehozott választás ellen, mint mellette

A Magyar Progresszív Intézet igazgatója szerint szólnak ugyan érvek az előrehozott parlamenti választás mellett, de ellene egyelőre több hozható fel.

„Gyurcsány Ferenc érvet gyűjtött a mellé, hogy miért nem jó ez a népszavazás. Abszolút érthető érv, hogy azt mondja, itt van ez a veszedelem, ha jól sikerül ez a népszavazás, akkor ebből még előrehozott választás is lehet” - reagált az InfoRádió értesülésére Magyar Kornélia.

„Persze Gyurcsány Ferenc ezzel nem válaszolt arra a kérdésre, hogy ha az ellenzéknek tulajdonképpen az a célja, hogy leváltsa ezt a kormányzatot, akkor miért olyan rossz neki egy választás. Akkor legyen egy választás, és ott kiderülhet, hogy ez sikerül vagy nem sikerül” - tette hozzá a Magyar Progresszív Intézet igazgatója.

Hozzátette: „Nyilván értem persze az emögött felhozott érveket, gondolatokat, de azért a primer választói szinten ez működhet úgy, hogy egy veszedelemként tűnik fel”.

A Magyar Progresszív Intézet igazgatója szerint ha végigvesszük az érveket, minden korábbinál nagyobb most az esélye az előrehozott választásnak. Ám véleménye szerint ez egy merész vállalkozás lenne.

„Egyrészt azért, mert a harmadik köztársaság ideje alatt nem került sor arra, hogy tesztelhették volna, ez hogyan működik, hogyan reagál erre a választóközönség. Magyarország esetében eddig mindig a stabilitás volt a jellemző, tehát ennek a politikai hatásával sem a miniszterelnök, sem a politikai elemzők, sem a pártok, sem a közvélemény nincs tisztában” - érvelt a szakértő.

„Ráadásul közkedvelt érv, hogy az ellenzék olyan állapotban van, hogy ha most, hirtelen érné őket egy előrehozott választás, akkor valószínűleg nemcsak az okozna nehézséget, hogy megnyerjék a választást, hanem az is problémát jelentene, hogy jelöltet állítsanak. Azt gondolom, hogy ez valószínűleg 2018-ban is fent fog állni. Nem látok olyan trendszerű változást vagy lehetőséget, amiben benne van az, hogy 2018-ban másképp festene az ellenzék képe” - folytatta a Magyar Progresszív Intézet igazgatója.

Arra a felvetésre, hogy egy előrehozott választás megrendezésével a kormány és a Fidesz időt nyerne, mert nem kellene megkezdeni minden olyan beruházást, amely nagyon sok pénzt igényel, Magyar Kornélia úgy válaszolt, hogy ez egy abszolút komolyan veendő, az előrehozott választás mellett szóló érv.

„Azt gondolom, hogy Orbán Viktor azért óvatos duhaj, nem kockáztatna ilyen nagyot. Stabil két év, és egy jó erős többség biztosan megvan. Azt gondolnám, hogy ezt nem biztos, hogy beáldoznák egy ilyen politikai kísérlet oltárán” - véli a Magyar Progresszív Intézet igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×