eur:
395.06
usd:
367.86
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó

Elkezdték kijelölni a magyar-osztrák határon építendő kerítés nyomvonalát - a nap hírei

A légi baleset miatt felfüggesztette a gödöllői repülőtér üzembentartási engedélyét a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Berlinben az exit poll felmérések szerint a szociáldemokraták nyerték a tartományi választást.

Felfüggesztette a gödöllői repülőtér üzemben tartási engedélyét a Nemzeti Közlekedési Hatóság, miután négy ember halt meg, amikor összeütközött két kisrepülő Gödöllő és Isaszeg között. Bajkó Erika, a hatóság kommunikációs vezetője közölte: mindkét gép a gödöllői reptérről szállt fel; az egyik ejtőernyősöket vitt ugrani és már visszafelé tartott, a másik pedig sétarepülésre indult, fedélzetén három emberrel. Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az M1-en elmondta: a társszervek és szakértők bevonásával tartott helyszíni szemle után egy hangárban vizsgálják tovább a roncsokat.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint személyes sorsukról dönthetnek az emberek az október 2-ai népszavazáson. Lázár János a Csongrád megyei Ambrózfalván tartott fórumon úgy fogalmazott: a referendumon a polgároknak arról kell határozniuk, hogy gyermekeik, unokáik milyen országban nőjenek fel.

Hétfőtől adhatják le a kvótareferendummal összefüggő levélszavazataikat a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a külképviseleteken. nagykövetségek, konzulátusok általában 9-16 óra között vannak nyitva, öt Kárpát-medencei külképviselet hosszabbított nyitva tartással fogadja a voksokat. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok közül eddig 275 ezren kérték felvételüket az októberi népszavazás névjegyzékébe.

Negyvenkilenc lengyel rendőr érkezett a déli határ védelmének segítésére - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A lengyelek a visegrádi négyek határrendészeti együttműködésének keretében érkeztek, és október 29-éig teljesítenek szolgálatot Magyarországon. A lengyel rendőrök csak magyar rendőr felügyelete mellett intézkedhetnek, feladatuk a zöldhatár őrzése, gyalogos, gépkocsizó járőrszolgálat és figyelőszolgálat ellátása.

Elkezdték kijelölni a magyar-osztrák határszakaszon építendő kerítés nyomvonalát az osztrák hatóságok - közölte Szőke László, Hegyeshalom polgármestere. A karókat a települést Nickelsdorffal összekötő 1-es út melletti határsávon, a Lajtáig helyezték a földbe, illetve az M1-es autópálya déli oldalán. A burgenlandi rendőrség júliusban közölte, hogy egy újabb menekültáradat megindulása esetén Ausztria 30 kilométeres kordont húz fel a magyar határnál.

A NATO kiemelt jelentőségű stratégiai katonai kérdéseit vitatta meg Horvátországban a szervezet legmagasabb szintű katonai testülete, a Katonai Bizottság. A Honvéd Vezérkar tájékoztatása szerint a magyar delegációt Benkő Tibor vezérkari főnök vezette. A tagállamok katonai vezetői egyetértettek abban, hogy az észak-atlanti szövetségnek minden tekintetben képesnek kell lennie a kihívások kezelésére, azonban többen kiemelték a migránsválság és a terrorizmus destabilizáló hatását Európában. Felmerült emellett egy iraki szerepvállalás a szövetség égisze alatt.

Csaknem 440 ezer magánszemély bevallását készítette el idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal - közölte az adóügyi államtitkára. Tállai András megjegyezte: jövőre a rendelkezésére álló adatok alapján külön kérés nélkül, automatikusan tölti majd ki a személyi jövedelemadó bevallást a hivatal.

Berlinben a szociáldemokrata párt kapta a legtöbb szavazatot a tartományi választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések szerint. Az ARD és a ZDF köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján az SPD a szavazatok 23 százalékát szerezte meg. Eddigi koalíciós társa, az Angela Merkel vezette CDU 18 százalékkal végzett a második helyen. A Zöldek pártja, illetve a Baloldal is 15 százalék feletti eredménnyel jutott a tartományi parlamentbe, amelynek tagja lesz még az újonc Alternatíva Németországnak nevű tömörülés és a Szabaddemokrata Párt.

Az Iszlám Állam bejelentése szerint a terrorista szervezet egyik tagja volt a minnesotai késes támadó. A férfi nyolc embert sebesített meg könnyebben egy bevásárlóközpontban, miközben Allah nevét kiabálta. A rendőrség tájékoztatása szerint az elkövető meghalt. Az Egyesült Államokban több incidens is történt szombat este. New Jerseyben csőbomba robbant egy futóversenyen, de senki nem sérült meg. Nem sokkal később egy szemetes konténer robbant be New York-ban, a detonációban 29 ember sérült meg könnyebben. A hatóságok szerint az eset nem terrorista akció volt.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×