eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Csak negyedszázad múlva derülhet ki a Seuso-kincsek titka - lapszemle

A Magyar Nemzet információi szerint 2043-ig titkosították a seuso aktákat.

A Népszabadság arról ír, hogy legalább háromezer fa már most hiányzik a fővárosból, ám pótlásuk helyett még egyszer ennyit vághatnak ki hamarosan, ha megvalósulnak a kormány tervei. A zöld szervezetek demonstrációira készülnek, hogy felhívják a figyelmet a kormány terveire.

A Magyar Nemzet információi szerint 2043-ig titkosították a seuso aktákat. A római leletegyüttes egy részét két éve szerezte vissza a miniszterelnökséget vezető miniszter. A lap úgy tudja, hogy a miniszterelnökség jelenleg is tárgyalásokat folytat arról, hogy a 15 darabból álló késő ókori műkincsegyüttes hiányzó darabjai is Magyarország kerüljenek.

A Magyar Idők szerint még az ősszel megjelenhet a közepes élelmiszeripari feldolgozók fejlesztéseit célzó európai uniós pályázat. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból mintegy 100 milliárd forintos kerettel tervezett felhívás részleteiről szóló egyeztetések a napokban zárulhatnak a Nemzetgazdasági Minisztérium és az érintett szakmai szervezetek között.

A Magyar Idők információi szerint egyelőre nem okoz az utasok számára is érzékelhető problémát a munkaerőhiány a budapesti tömegközlekedésben, azonban folyamatosan várja a munkavállalók jelentkezését mind a BKV, mind a Volánbusz. A BKV-hoz tartozó vasúti területen a legnagyobb a hiány területen, tehát HÉV- és villamosvezetőkből van hiány, jelenleg 111 betöltésre váró álláshely van. A közlekedési társaság közlése szerint busz- és trolivezetőkből megfelelő a létszám, azonban a tanulók felvétele itt is folyamatos.

A Népszabadság arról ír, hogy még mindig nem indult per a II. világháborúban a Fővárosi Képtárból eltulajdonított Ferenczy-festmény visszaszerzéséért. A kép tavaly feltűnt Budapesten egy árverésen, a festmény akkor ügyvédi letétbe került később pedig védetté nyilvánították. A keresetlevél már a bíróságon van de a tárgyalás napja még nincs kitűzve.

A Magyar Nemzet szerint korrupció gyanúja miatt májusban az Európai Bizottság elindította a kötelezettségszegési eljárást előkészületeit a Budapest-Belgrád vasútvonal kínai fejlesztésével összefüggésben. Az 550 milliárdosra becsült beruházás megtérülése szakértők szerint erősen vitatható, ráadásul a kormány tíz évre titkosította a projektről készült megvalósíthatósági tanulmányt.

A portfolio arról ír, hogy Magyarországon hiába van sok elektromos töltőállomás részben az állami ösztönzés hiánya miatt, az elmúlt években hazánk lemaradt Észak- és Nyugat-Európához képest. Ezen a helyzeten kíván most változtatni a kormány, csütörtöktől ugyanis milliós támogatást nyerhetnek az önkormányzatok töltőállomások létesítésére.

A pénzcentrum szerint 2021. január 1-től kizárólag közel nulla energiaigényű épületek létesíthetők. Az uniós tagállamokra kötelezően érvényes EU-direktíva minden épülettípusra kiterjed, sőt, közintézményeket 2018-tól már csak ezen előírás szerint lehet létesíteni.

A Napi. hu információi szerint csak a fővárosi önkormányzat 1,5 milliárd forintos bevételhez jutott a fővárosi parkolásüzemeltetésből, ám ez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a főváros a budapesti parkolóhelyek tizedét sem birtokolja, a nagy pénz a kerületeknél csapódik le. Nagy különbségek vannak a kerületek között abból a szempontból is, hogy mennyi költséget érvényesítenek a főváros felé.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×