eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Használják a tízmilliószoros napot a jegybanknál - lapszemle

A Magyar Idők szerint egyre kétségesebb, hogy idén megszülethet-e a döntés a kórházi kancelláriák felállításáról. A Magyar Nemzet megkeresésére az Európai Bizottság cáfolta Orbán Viktor parlamenti szezonnyitó beszédének egy kiemelkedő fontosságú részét.

A Magyar Idők szerint egyre kétségesebb, hogy idén megszülethet-e a döntés a kórházi kancelláriák felállításáról, pedig nyáron bennfentesek már konkrét kancellárjelöltekről beszéltek. A lap úgy tudja: a háttérben érdekviták zajlanak, amelyek miatt könnyen lehet, hogy a 2018-as választások utánra halasztják a bevezetését. Az egészségügyi államtitkárság által preferált modell szerint 8-10 kórház tartozna egy kancelláriához, tehát a 104 állami kórházat mindösszesen nyolc-tíz kancellár vinné.

Ezotéria uralja Matolcsy György jegybankját - írja a Népszabadság, a nemzeti bank közlései ugyanis nagy átfedést mutatnak a buddhizmusból ismert tízmilliószoros napok hiedelmével. Arról azonban a szerzőnek nincs tudomása, hogy hivatalos iránymutatás, belső leírt utasítás lenne erről a jegybankban, ám - mint írják - átbogarászva a közleményeket és bejelentéseket az rajzolódik ki, hogy a tízmilliószoros napokon az utóbbi három évben szinte kivétel nélkül olyan bejelentés érkezett az MNB-től amelyet jelentős közlésnek lehet tekinteni.

A Magyar Nemzet megkeresésére az Európai Bizottság cáfolta Orbán Viktor parlamenti szezonnyitó beszédének egy kiemelkedő fontosságú részét. A miniszterelnök hétfőn – akárcsak korábban Szájer József fideszes EP-képviselő – kész tényként beszélt arról, hogy a bizottság már döntött egy felső korlát nélküli, kötelező betelepítési kvótáról. A brüsszeli testület azonban leszögezte, hogy mindössze javaslatot fogalmaztak meg, és abban sem a menedékkérők állandó szétosztásáról van szó, hanem egy „méltányossági” mechanizmusról.

A Magyar Idők szerint elővigyázatlanság is közrejátszhatott a négy tűzszerész halálát okozó hortobágyi tűzszerészbalesetben. Mint írják: a tűzszerészek egy különleges bombát akartak elszállítani az egyik mentesítési helyszínről, hogy megvizsgálhassanak és a fiatalabb szakembereknek bemutathassanak bizonyos szerkezeti elemeket. Azt gondolták, hogy a szokásos biztonsági intézkedések után ezt megtehetik, de a robbanótest mozgatása végzetesnek bizonyult. A vizsgálat tegnap zárult le, eredményét a lap értesülése alapján ma hozzák nyilvánosságra.

Úgy látszik, továbbra is ellenőrizetlen mennyiségben érkezhet az országba az áfacsalással könnyen összefüggésbe hozható, horvát gyártmányú étolaj. Legalábbis több üzletben biztosan ma is kaphatók a Sunny márkájú olcsó termékek. A lap úgy tudja: nemrég több kamionnyi érkezett belőle a boltokba. A cikk emlékeztet, hogy az itthon előállított étolaj jellemzően 400-510 forintba kerül literenként, a gyanús termékek között azonban van olyan, amelyikért alig 300 forintot kell fizetni.

Korábbi szándéka ellenére pályázatot írt ki a kormány az Emberi Jogok Európai Bíróságának magyar bírói posztjára - közli a Népszabadság. A cikk értelmében erre azért volt szükség, mert az Európa Tanács nem fogadja el a kabinet jelöltlistáját.

A Portfolio-n arról olvashatnak, hogy az Európai Unió Tanácsának döntése értelmében az idei évre rögzítetthez képest 7 százalékkal 133,8 milliárd euróra vágták le a 2017-es uniós költségvetésben a kifizetési főösszeget. A jelentős változtatás úgy jött össze, hogy a legszegényebb EU-s régióknak (köztük a magyaroknak) jövőre kifizethető bizonyos felzárkóztatási forrásokat 24 százalékkal vágták le, közben viszont a menekültválság terheinek kezelésére az ideinél 25 százalékkal többet fordíthat jövőre Brüsszel.

A napi.hu szerint a svájci tőzsde az első pénzügyi intézmény, amely hátat fordít Nagy-Britanniának azt követően, hogy az ország népének többsége a Brexit mellett döntött. A börze eddig a londoni pénzügyi hatóság felügyelte alatt intézte az Európán belüli ügyeit, azonban a svájciak megkezdték a kapcsolatépítést a német pénzügyi felügyelettel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×