eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Egymillió orvos fog hiányozni 2020-ban

Növelni kell a betegellátásban az integrációt az egyetemek szerepének erősítésével - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese. Merkely Béla arról is beszélt, hogy az infarktusos betegek túlélési esélyei jók.

A Semmelweis Egyetem ma Magyarország egyik legnagyobb ellátó intézménye jelentős oktatási- és kutatási bázissal, ezeket a kapacitásokat bővíteni kell – mondta Merkely Béla, az intézmény rektorhelyettese.

A Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában közölte, kétszeresére emelnék a hallgatóik létszámát, ez is szerepel az egy hónap múlva a kormány elé kerülő koncepciójukban.

„Feltehetően a jelenlegi orvostanhallgatói létszámot meg kell emelni körülbelül a kétszeresére. Az előrejelzések, amelyek 2020-ra körülbelül egymillió üres orvosállást jósolnak Európában, nagyon nehéz helyzetet eredményez”

- fogalmazott a rektorhelyettes.

Merkely Béla szerint a betegellátásban növelni kell az integrációt.

„Nagy ellátók kellenek, például Londonban is az egyetem látja el a csúcsellátás túlnyomó többségét, és ezáltal biztosítja azt, hogy mind a betegszám, mind az innováció, az egészségipari közelség és a nemzetgazdaság-élénkítő hatás megvalósuljon” - részletezte Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem rektorhelyettese az új budapesti ellátórendszer kialakításáról szólva azt mondta, hogy átcsoportosításokra lesz szükség a gyermekellátásban.

„A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi klinikai tömbje fejlesztésre került. Azt gondolom, hogy logikus, ha valahol a közelében lenne például egy gyermekellátó kapacitás” - közölte a rektorhelyettes.

Merkely Béla a tervek között említette azt is, hogy bővítenék traumatológiai kapacitásukat a Korányi projekt folytatásaként.

Jók az infarktusos betegek túlélési esélyei

A kórházba kerülő infarktusos betegeknek jók a túlélési esélyei – mondta a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese. A Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika igazgatója szerint ma már a drágább beavatkozások is elérhetőek.

A várható élettartam az elmúlt 20 évben legalább 6 évvel emelkedett főként a szív- és érrendszeri megbetegedésből eredő halálozás csökkenésének eredményeként - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Merkely Béla.

A Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika igazgatója hozzátette: a javuló statisztika elsősorban a megfelelő kezelés eredménye.

„Az ország egész területére gyakorlatilag megvalósult a heveny szívizom-infarktus katéteres ellátása, tehát a mentő azonnal viszi 19 központba a beteget, és azonnal műtőasztalra teszik. De természetesen jönnek új technológiák – például katéteres szívbillentyű-műtétek, amikor már nem kell a mellkast megnyitni, hanem lehet úgy billentyűt beültetni, hogy az érrendszeren keresztül juttatjuk fel a billentyűt a megfelelő pozícióba, vagy katéterrel plasztikázzuk a billentyűket” – ismertette a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese.

Ma már elérhetőek a korábban kifejezetten drágának számító beavatkozások is – tette hozzá Merkely Béla.

„100-120 ezer forintért lehet pacemakereket venni. Az 1960-as években egy pacemaker ára egy Mercedes árával volt azonos" - közölte.

"Egy szívátültetés 16 millió forintba kerül. Ha mi egy szívátültetéssel egy 40 éves betegnek biztosan tudunk 10-20 évet adni, akkor az elosztva már nem is olyan sok”

- mondta a Városmajori Szív és Érgyógyászati klinika igazgatója.

Itthon évente körülbelül 20 ezerre tehető az infarktuson átesett betegek száma, és csak 8 százalékos a 30 napon belüli halálozási arány azok körében, akik eljutnak a megfelelő intézménybe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×