eur:
394.65
usd:
365.94
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Kész egyeztetni a kormány a béremelést követelő önkormányzati dolgozókkal - a nap hírei

Területi önkéntes tartalékosokat kiképző bázisokat hoz létre a honvédség. Másodfokon is elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi emberi jogi bíróság Baka András ügyében.

Nagyberuházásokról dönt a kormány pénteki ülésén - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányinfón kiemelte: az összes közúti és a vasúti fejlesztés téma lesz, ami uniós pénzből valósul meg, azonban Budapest közlekedése most sincs napirenden. Hozzátette: az uniós tagságról csütörtökön rendezett brit népszavazásról is szó lesz majd. Az önkormányzati dolgozók szerdai sztrájkja is téma lesz. A kormány kész egyeztetni az ágazati szereplőkkel. A franciaországi terrorveszély növekedésére is felhívta a figyelmet a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szólt arról is, hogy nincs jogi lehetőség azoknak a bevándorlóknak a befogadására, akik nem Magyarországon, hanem Görögországon keresztül léptek be az Európai Unióba

A Főpolgármesteri Hivatal szerint várhatóan nem lehet tartani a fővárosi közgyűlési határozatban foglalt időpontokat, ha a kormány nem dönt pénteken a 3-as metróvonal felújítása miatt szükséges buszpótlásról. A Fővárosi Közgyűlés június 8-án döntött arról, hogy szolgáltatás-megrendeléssel biztosítja a 3-as metró felújítása alatti buszos járműpótlást, ha a kormány július 5-ig garanciát vállal a többletköltségek biztosítására.

A nemzetgazdasági miniszter szerint komoly növekedési tartalékai vannak a közép-kelet-európai régiónak. Varga Mihály a Nemzetközi Beruházási Bank budapesti konferenciáján közös érdeknek nevezte a pénzintézet nemzetközi elismertségének erősítését, és regionális bankká fejlesztését. A miniszter közölte: Magyarország az olyan együttműködési projektek kidolgozásában érdekelt, amelyek egyszerre szolgálják a régió és a tagországok érdekeit.

Területi önkéntes tartalékosokat kiképző bázisokat hoz létre a honvédség a meglévő tíz helyőrségre építve. A honvédelmi miniszter Szentendrén arról beszélt: a honvédség ezzel párhuzamosan kiképzi azokat a katonákat, akik részt vesznek majd az önkéntesek felkészítésében. Simicskó István közölte: az a cél, hogy valamennyi, vagyis mind a 197 járásban legyen egy századnyi önkéntes tartalékos erő. Úgy fogalmazott: az lenne ideális, ha mintegy húszezer tartalékost képeznének ki a következő években.

A tervek szerint az ideinél 2,2 milliárddal több, 74 milliárd forint jut jövőre a gyermekétkeztetési program finanszírozására. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy budapesti szakmai konferencián arra hívta fel a figyelmet, hogy a cél, hogy minél több rászoruló vehesse igénybe szociális alapon az étkeztetést; az ételek pedig ne csak finomak, hanem egészségesek is legyenek.

Jövőre egymilliárd forinttal támogatja a kormány a munkahelyi bölcsődék működtetését. Erről a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszélt, miután együttműködési megállapodást kötött a Magyar Bölcsődék Egyesületével. Novák Katalin arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen bölcsődéket fenntartó cégek az e célú működtetési költségeiket leírhatják a társasági adóalapjukból. Az államtitkár szerdán az InfoRádió Aréna című műsorában megerősítette: január 1-jétől a hagyományos bölcsődék mellett már mini, családi és munkahelyi bölcsődék is működnek.

A tárgyalások folytatását kéri a kormánytól a Pedagógusok Sztrájkbizottsága, mert álláspontja szerint továbbra is hiányoznak a köznevelés stabil működéséhez szükséges jogszabályi előfeltételek. A közlemény szerint a törvénymódosításban nem jelentek meg az állami intézményfenntartó központ, a tanfelügyeleti rendszer átalakítására és a pedagógusok foglalkoztatására vonatkozó rendelkezések sem. A sztrájkbizottság kifogásolja azt is, hogy az általuk tett és a Köznevelési Kerekasztal által is jóváhagyott javaslatok nem teljesültek.

Másodfokon is elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi emberi jogi bíróság Baka András ügyében. A testület határozatában kimondta, hogy a magyar hatóságok megsértették a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének a véleménynyilvánítási szabadsághoz fűződő jogát. Az ítélet szerint a volt főbírót jogsérelem érte azzal is, ahogyan idő előtt elmozdították állásából.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint jogtalanul adta ki a Kiss László ítéletéről szóló dokumentumokat a levéltár. A hivatal 3 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az intézményt. Kiss Lászlóról áprilisban a privatkopo.hu internetes portál írta meg, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért 3 év börtönre ítélték.

Folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot a fővárosi közterületfenntartó járművei. A társaságnál hétfő reggel 6 óráig fokozott a készenlét, a locsolóautók a nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket és a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat másodfokú hőségriasztást rendelt el vasárnap éjfélig.

Több tízezren tüntettek Párizs utcáin a tervezett munkaerőpiaci reformok ellen. A késő délutánig békésen zajló rendezvényt megelőzően a francia rendőrség 85 embert előállított, mert lövedékként használható tárgyakat találtak náluk. A hatóságok a korábbi demonstrációkon történt erőszakos eseményekre hivatkozva előző nap először betiltották, majd pár órával később mégis engedélyezték a szakszervezetek által meghirdetett tüntetést.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×