eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Orbán: Magyarország feltalálta az alkotmányos népítéletet

Magyarország feltalálta az alkotmányos népítéletet, amely március 9-e óta világszabadalom - mondta a Fidesz elnöke a párt ünnepi rendezvényén. Orbán Viktor kijelentette: "mi népítéletből is az alkotmányosat szeretjük, nem ugrunk be a provokációnak".

"Nem megyünk lépre, helyette kitartunk a nemzeti egység, az egyetértés és az összefogás politikája mellett" - jelentette ki a Fidesz elnöke, aki a kormányra utalva azt mondta: Magyarország jobbat érdemel.

Hozzátette: az ország mai helyzetében nem az a legfontosabb, hogy ki milyen oldalon áll, csak az számít, "ne engedjük, hogy egymásnak uszítsanak bennünket".

"A nagyméltóságú főurak azt szeretnék, ha az emberek egymást marnák, mert addig nem mondják ki, hogy a király meztelen" - fogalmazta meg kormánykritikáját Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke 1848-as események és az egy héttel ezelőtti népszavazás közötti párhuzamokról is beszélt. Orbán Viktor azt mondta: ahogy 160 évvel ezelőtt a helytartótanács, úgy a mai kormány is reszket, és rettegve oktatja ki a népet, az Alkotmánybíróságot, a sajtót és az ellenzéket.

A volt miniszterelnök hangsúlyozta: március 9-e óta Magyarország tudja, hogy jobb kormányt érdemel, de a nemzet - a kabinet provokációja és megosztásra törekvő politikája ellenére - nem tér le a törvényesség útjáról.

Magyarország súlyos állapotban van, érezzük a hanyatlás légáramát - hangsúlyozta a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor szerint fokozatos szétesés tapasztalható. A pártelnök megjegyezte: az ilyen folyamat utolsó lépése, hogy az emberek teherként, szégyenkezve viselik, melyik nemzethez tartoznak.

A romlás, a hanyatlás elé csak az összefogás politikája emelhet gátat - hangsúlyozta a volt kormányfő, aki úgy véli, hogy erkölcsi megújulásra van szükség.

Azt mondta: a népszavazás nem azzal nyitott kaput a jövőre, hogy eltörölt három ostoba intézkedést, hanem olyan összefogást teremtett, amelyre tizennyolc éve nem volt példa.

"Merjünk továbbmenni ezen az úton, merjük vállalni, hogy mi mindannyian mindenekelőtt magyar emberek vagyunk" - fogalmazott a pártelnök.Melyik volt az igazi reform?

"Mindent a népért, mindent a nép által, semmit a népről a nép mellőzésével" - Kossuth Lajos 1852-ben az Egyesült Államokban mondott szavai álltak Kósa Lajos beszédének a középpontjában. Debrecen fideszes polgármestere - utalva a népszavazás eredményére - azt mondta: legyen füle a helytartó tanácsnak, és hallja meg a nép akaratát, amit március 9-én kinyilvánított.

Kósa Lajos felsorolta a reformkor vívmányait: a vasutat, a könyvtárakat, az akadémia és a Lánchíd megépítését, valamint a mostani építkezéseket: a drága autópályákat, a völgyhidat a szerinte nem létező völgy fölött, a vizitdíj-automatákat és a kordonokat. A politikus feltette a kérdést: melyik is volt az igazi reformkor?

Amnéziában szenved az ország

Jókai Anna Kossuth-díjas írónő szerint nemzeti amnéziában szenved az ország egy része, mert elfelejti az 1849-es Habsburg megtorlás, az 1956-os szovjet válasz és a mostani - szerinte a kabinet által elkövetett - büntető intézkedéseket.

A néppárti európai parlamenti képviselő, Elmar Brok pedig Orbán Viktornak a rendszerváltozás idején hozott bátor lépéseit kiemelve megköszönte Magyarországnak azt a segítséget, amit a német egység kialakulásában nyújtott Németországnak.

A Rákóczi út Erzsébet híd és az Astoria közötti szakasza az ünnepség idejére teljesen megtelt, többen nemzeti színű zászlót lengettek, árpádsávos lobogót csak elvétve lehetett látni. A békés rendezvény befejezése után az emberek hazaindultak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×