eur:
401.33
usd:
366.17
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Sólyom: többről szól az eredeti kérdéseknél a népszavazás - a nap legfontosabb hírei

A köztársasági elnök szerint a hosszú kampány miatt az eredeti kérdéseknél többről szól majd a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról március 9-re kiírt népszavazás. Sólyom László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az MSZP számára főként a 300 forintról és a tandíjról, míg az SZDSZ és az ellenzék számára szociálpolitikai, gazdasági kérdésekről, valamint a reformok módszertanáról szól a referendum.

Hozzátette: március 9-én mindenki eldöntheti, szimbolikus szavazatot akar leadni, vagy a 300 forintról kíván szavazni. Sólyom László aggályosnak látja, működhet-e a gyakorlatban az a terápia, amit a kormány a jelenleg rendkívül alacsony hatásfokkal működő egészségügyi rendszer megváltoztatására javasol. Az államfő közölte: a decemberben az Országgyűlésnek újratárgyalásra visszaküldött, az egészségügyi reformról szóló törvényjavaslat kapcsán csak politikai kifogásai voltak. Hozzátette, hogy a jelek szerint a kormány átgondolta ezeket. Sólyom László úgy fogalmazott: egy négy éves demokratikus váltógazdálkodásban a politikai elittel és a szakmával egyaránt el kell fogadtatni a ciklusokon túlnyúló reformokat.

Péntekre reggelre helyreáll a rend a vasúti közlekedésben

Legkorábban péntek reggelre áll helyre a menetrend szerinti közlekedés a vasúton. Ezt az után mondta a MÁV szóvivője, hogy a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete közölte: legkésőbb február 15-éig felfüggeszti a sztrájkot. Gaskó István, az érdekképviselet elnöke azt mondta: azért döntöttek így, mert a tárgyalások eredménytelenek, a MÁV viszont - információik szerint - megszegi a munkavédelmi szabályokat, és balesetveszélyes módon közlekedteti a vonatokat. Hangsúlyozta: az elmúlt napokban többször is fékpróba nélkül indultak el szerelvények, emiatt az érdekképviselet a Munkaügyi Főfelügyelőséghez fordult. A MÁV szóvivője visszautasította a vádat. Sigulinszki Tibor az InfoRádióban azt mondta: az eddig lefolytatott vizsgálatok mindent szabályszerűnek találtak.

Egyszerűsítené a kormány a közbeszerzést

Tavasszal kerül az Országgyűlés elé a közbeszerzés egyszerűsítését és a fogyasztóvédelmet érintő javaslat - közölte a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter. Draskovics Tibor a kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozta: a kabinet tervei szerint a közbeszerzési törvény módosításával egyszerűsödne és hatékonyabbá válna a közbeszerzési eljárás, és a jogszabály segítené az állami beruházások, fejlesztések megvalósulásának feltételeit is.

Többlettel zárt januárban az államháztartás

Az államháztartás januárban 33,8 milliárd forint többlettel zárt - közölte a Pénzügyminisztérium. A tárca 27 és fél milliárd forint pénzforgalmi hiányt várt. Az államháztartáson belül a központi költségvetésben 10,4 milliárdos forintos hiány, a társadalombiztosítási alapoknál 24,2 milliárdos, az elkülönített állami pénzalapoknál 20 milliárd forintos többlet keletkezett.

Zuhant a BUX

Ismét nagyot zuhant a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, amely 637 pontos csökkenéssel, 22528 ponton zárt. A részvénypiac forgalma meghaladta a 38 milliárd forintot, a vezető részvények gyengültek. Az OTP részvények ára 281 forinttal, csaknem 4 százalékkal 6.850 forintra csökkent. Utoljára 6800 forint körül 2006 októberében forgott a bankpapír. A Mol 2,5 százalékot esett, 22.050 forinton zárt, forgalma 6,3 milliárd forint volt. Zillich István, a Takarékbank üzletkötője elmondta, hogy a nap eseménye az Európai Központi Bank kamatdöntése volt, amellyel 4 százalékon hagyta irányadó kamatát. A szakértő szerint bár a döntés megegyezett a várakozásokkal, néhány befektető csalódott volt, ennek következtében eladási hullám indult el a nemzetközi piacokon.

Több katonát küldünk Afganisztánba

Ideiglenesen növekszik idén az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonák száma - mondta az InfoRádiónak a honvédelmi miniszter a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek vilniusi tanácskozásáról. A kétnapos találkozó első napján egyik tagország képviselője sem ajánlott fel csapaterősítést az ázsiai országban állomásozó 43 ezer fős kontingens kibővítésére. Szekeres Imre a magyar feladatokról szólva közölte: az év közepén 6 hónapra átveszi Magyarország a kabuli nemzetközi repülőtér vezetését, ősztől pedig egy afgán zászlóalj kiképzését és felkészítését végző magyar kontingens utazik Afganisztánba. Hozzátette: a magyar katonák emellett folytatják Baglán tartomány újjáépítését.

Világ Igaza kitüntetés 16 magyarnak

Újabb 16 magyar embernek ítélte oda idén a Világ Igaza kitüntetést a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet. Az elismeréseket Sólyom László köztársasági elnök jelenlétében február 28-án adja át Tomi Lapid, a Jad Vasem Intézet elnöke a Holokauszt Emlékközpontban. A Világ Igaza kitüntetésben olyan nem zsidó emberek részesülnek, akik a Holokauszt idején sokszor életük kockáztatásával mentették az üldözötteket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az egész világ lélegzetvisszafojtva figyel, hamarosan megindulhat Izrael elsöprő válaszcsapása - Híreink a közel-keleti konfliktusról pénteken

Az egész világ lélegzetvisszafojtva figyel, hamarosan megindulhat Izrael elsöprő válaszcsapása - Híreink a közel-keleti konfliktusról pénteken

Az Egyesült Államok bejelentése szerint Izrael "napokon belül" megindíthatja az Irán elleni válaszcsapást, miközben az IDF alakulatai tovább harcolnak Libanonban. Jeruzsálem szerint folyamatosan hullanak a Teherán által támogatott terrorszervezetek vezetői, de az izraeli veszteségek is megugrottak. Jemen a vörös-tengeri hajózási útvonalak ellen intézett támadások felpörgetésével fenyeget. Cikkünk folyamatosan frissül az közel-keleti konfliktus legújabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×