eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Tölgyessy: "Gyurcsánnyal történelmi vereséget szenvedhet a baloldal"

Tölgyessy Péter szerint nem volt igazán átütő az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvény miatt hirdetett sztrájk. A politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt: elképzelhető, hogy Gyurcsány Ferenccel történelmi vereséget szenvedhet a következő országgyűlési választásokon a magyar baloldal.

Magyar viszonylatban egészen nagynak számított a december 17-i sztrájk, amelyet az egészségbiztosítás átalakítása ellen hirdettek, a nemzetközi példákat tekintve azonban "jelentéktelen semmi" - mondta az InfoRádiónak Tölgyessy Péter politikai elemző.

Magyarországon lényegében nincs sztrájk, az erről készített statisztikák Szingapúréval vetekednek, pedig az lényegében diktatúra - tette hozzá a szakértő, aki szerint ez jelentős probléma, a munkavállalók - a gyenge szakszervezetek miatt - ugyanis nagyon védtelenek.

Hatástalan

Tölgyessy Péter szerint a hétfői sztrájk messze nem volt átütő, lényegi hatása nem volt sem a konfliktusokra, sem a politikai helyzetre.

A szakértő elmondta: hiába a jobboldali politikai, valamint az attól részben független erős szociális elégedetlenség, ez nem fejeződik ki az ország életét felborító, a helyzetet megváltoztató aktív ellenállásban.

Szabad demokraták nehéz helyzetben

Az SZDSZ helyzete szinte megoldhatatlan, amellett ugyanis, hogy szerkezeti problémái vannak, "nagyon elfáradt" párttá vált, ráadásul rendkívüli módon összekötötte sorsát Gyurcsány Ferencével - mondta Tölgyessy Péter, aki szerint komoly problémát okoz a szabad demokratáknak, ha a miniszterelnök megbukik.

A jelenlegi helyzetből a párt kitörni csak úgy tudhat, ha Gyurcsány Ferenc végül mégis csak sikeres lesz, az emberek pedig azt mondják majd: megérte, ez azonban egyáltalán nem valószínű. Sőt, elképzelhető, hogy a politikus vezetésével a következő választásokon történelmi vereséget szenved a baloldal - közölte a politikai elemző.Gyurcsány Ferenc állandóan arról beszél, hogy be akarja fejezni a Kádár-korszakot, egy furcsa értelemben pedig lehet, hogy be is fejezi: ha a szocialista párt történelmi vereséget szenved, már csak újrakezdés lehetséges, szinte teljesen új baloldal jöhet létre - közölte a szakértő.

Vezetőcsere, új kurzus


Olyan rosszak a közvélemény-kutatási adatok, hogy ha azoknak csak a fele igaz, akkor nagyon könnyen előfordulhat, hogy az SZDSZ kiszorul a Parlamentből, az MSZP képviselőinek a száma pedig a felére csökken - jelentette ki a politikai elemző.

Tölgyessy Péter szerint csak akkor van értelme a szocialista vezetőcserének, ha azután azt lehet mondani, hogy befejeződött a Gyurcsány-korszak, és más, egy megértőbb, kisember-központúbb, a hagyományos baloldali értékekre jobban odafigyelő kurzus kezdődik.

Azt is látnia kell a szocialista pártnak, hogy ez nem játék - mondta a szakértő, aki szerint elképzelhető, hogy a következő választáson nem szoros eredmény születik, hanem nagyarányú vereséget szenved a baloldal.

Messze van még 2010

Az elemző elmondta: az előrehozott választások esélye igencsak csekély. Viszont 2010 még olyan messze van, hogy annak esélyeit nem igazán épületes latolgatni. Még az sem lehetetlen, hogy a szocialisták Gyurcsány Ferenc vagy más miniszterelnök vezetése alatt fordítanak. Most mégis inkább Orbán Viktor visszatérte látszik valószínűbbnek.

De a Fidesz is sokat hibázik. A következő kormánynak ugyanazt a nehéz helyzetet kell megoldania, ami mostaninak kevéssé sikerül. A magyar politika előtt álló roppant teendőkhöz képest mind tehetetlenebbnek látszanak a baloldal pártjai. Ám az ígéreteivel túlságosan elkötelezett mai Fidesz sem látszik igazán alkalmasnak a rettenetes gondok megoldására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×