eur:
397.87
usd:
359.38
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Kovács elégedett: "Az állampolgárok részt vehetnek a jogalkotásban"

Az Európai Unió 27 tagországának vezetői által aláírt Lisszaboni Szerződés egyik hozadéka lehet, hogy a közösség foglalkozik majd a globális kihívások kezelésével, valamint az integráció elmélyítésével - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa.

Két és fél évnyi bizonytalanságnak vetett véget az európai reformszerződés, azaz a Lisszaboni Szerződés aláírása, korábban ugyanis nem lehetett tudni, mi lesz franciaországi és hollandiai népszavazáson elvetett alkotmányos szerződés sorsa - mondta az InfoRádiónak az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa.

Kovács László közölte: a szerződés aláírása mindenképpen jelentős esemény, hiszen meghiúsulása nyomán válsághangulat alakult volna ki, sokan pedig temetni kezdték volna az európai integrációt.

A politikus szerint az Európai Unió, annak intézményei végre újra azzal foglalkozhatnak, ami a dolguk: a polgárok elvárásainak teljesítésével és a fejlődés fenntarthatóságával.

Újra foglalkozhat az unió a világgal, a globális kihívások kezelésével - a globális verseny, valamint a felmelegedés problémájával -, az energiaellátéás biztonságának megteremtésével és a nemzetközi bűnözés visszaszorításával - tette hozzá Kovács László, aki úgy véli: végre folytatódhat az integráció mélyítése és bővítése.

Állampolgárok a jogalkotásban

A Lisszaboni Szerződés jelentősége, hogy egységes szerkezetbe foglalja mindazt, ami az unióban a felső szintű jogalkotásban eddig történt, így átláthatóbbá tette az Európai Unió legfontosabb elveit és céljait. Fontos, hogy a szerződésnek része lett az Alapvető Jogok Chartája is - közölte a biztos.

Ugyancsak lényeges, hogy az állampolgárok immár deklaráltan is részt vehetnek a jogalkotásban, egymillió aláírás összegyűjtésével ugyanis állampolgári kezdeményezés indítható, amelyet az Európai Bizottságnak kötelezően az Európai Parlament és az Európai Tanács elé kell terjeszteni - magyarázta a politikus.

A Lisszaboni Szerződés nyomán az unióban növekszik a hatékonyság is: az állam- és kormányfők tanácsát eddig félévente más tagország első embere, miniszterelnöke irányította, mostantól azonban két és fél évre választják majd személy szerint az elnököt, aki egyszer újraválasztható is lesz. Ez a folytonosságot erősíti, ami fontos feltétele a hatékonyságnak - mondta Kovács László.

A szerződés megteremtette a közös kül- és biztonságpolitikáért felelős főmegbízott posztját is - ő egyben az Európai Bizottság alelnöke -, ez négy jelenlegi munkakört foglal magában - fűzte hozzá az unió adó- és vámügyi biztosa.

Egységes fellépés az örökségvédelemben

Az Európai Uniónak nincs egységes örökségvédelmi programja - mondta az InfoRádiónak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, aki szerint az újonnan csatlakozott országok a műemlékvédelem terén meglehetősen gyengék.

Mezős Tamás úgy véli: éppen ezért kellene összefogniuk és egységes elveket kidolgozniuk ezeknek a tagországoknak, amelyek közösen pályázhatnának az uniós támogatásokra.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke elmondta: a Kárpát-medence kulturálisan egységes terület, ezért be kell vonni az itt elhelyezkedő országokat az együttműködésbe, mert csak így lehet eredményt elérni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×