eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Hétfőn a parlament elé kerül a Fidesz népszavazási kezdeményezése

Hétfőn, az év utolsó plenáris ülésén napirendre kerül a parlamentben Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezéseit elrendelő országgyűlési határozat - jelentette be Szili Katalin házelnök.

Szili Katalin házelnök szerint az év utolsó parlamenti plenáris ülésén, jövő héten hétfőn napirendre veszik a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezéseit elrendelő országgyűlési határozatot.

Korábban az MSZP és az SZDSZ is jelezte, hogy megszavazzák a referendum kiírását, és támogatják, hogy még az idén napirendre vegye az ügyet az Országgyűlés.

A parlamentben a hét elején jelentették be, hogy az Országos Választási Bizottság hitelesítette a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazási kérdésekhez gyűjtött aláírásokat.

Ezt követően a parlamentnek 15 nap állt rendelkezésre, hogy elrendelje a népszavazást.

Szili Katalin azt is bejelentette, hogy a hétfői ülésen lesz az egészségbiztosítási törvény és a jövő évi költségvetés zárószavazása. A tervezett napirend szerint mindkét szavazás a délután fél 6 és 7 óra közötti időszakban történik.

Titkos szavazással dönt a Ház a jövő nemzedékek ombudsmanjáról és az adatvédelmi biztosról. A két posztra Sólyom László köztársasági elnök Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt, illetve Péterfalvi Attila jelenlegi adatvédelmi biztost jelölte.

A házelnök elmondta: várhatóan ratifikálják az uniós reformszerződést is. Az Országgyűlés elnöke bejelentette: február 11-én kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×