eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

Sólyom: "Az egészségbiztosítási reformmal szép karácsonyi munkám lesz"

Sólyom László szerint módosítani kellene a gyülekezési törvényt. A köztársasági elnök az Indexnek adott interjújában emellett azt mondta: örülne, ha megjelenne egy zöld párt, és folyamatosan figyeli, hogy mik a kormányzat tervei az egészségbiztosítással.

Sólyom László köztársasági elnök az Indexnek adott interjújában az egészségbiztosítási rendszer átalakítása kapcsán elmondta, nyomon követi a törvényhozói munkát, de hogy annak mi lesz a vége, azt nem tudja, ahogy azt sem, mi folyik a koalíciós alkuk során.

Hozzátette: alkotmányossági vizsgálat csak akkor lehetséges, ha már van egy elfogadott törvényszöveg. Ez pedig nyilván nem lesz egyszerű, mert várhatóan sürgősséggel akarják majd kihirdetni a törvényt, amelyet tehát öt nap alatt át kell rágni, így az elnöki hivatalnak lesz egy szép karácsonyi munkája.

A köztársasági elnök szerint a népszavazással kapcsolatban nem az az igazi kérdés, mikor van előnye a népszavazásnak a népképviselettel szemben, hanem az, hogy mi van akkor, ha olyan kérdések találkoznak, amelyek értelmetlenné teszik egymást.

A gyülekezési szabadságot nem lehet korlátozni

Az Alkotmánybíróság még nem döntött e kérdésben, de az államfő úgy fogalmazott, kíváncsian várja, hogy a testület fog-e erről beszélni, vagy pedig azt mondja, hogy önmagában minden kérdés rendben van.

A köztársasági elnök a gyülekezési törvény kapcsán hangsúlyozta: szerinte is módosítani kellene a szabályozást. Az ugyanis, hogy ha nem volt bejelentés három nappal előbb, akkor a törvény értelmében fel kell oszlatni a tüntetést, az államfő szerint alkotmányellenes. A gyülekezési szabadságot ugyanis, hasonlóan a szólásszabadsághoz, nem lehet előzetes cenzúrával korlátozni. De a bejelentési kötelezettség a gyakorlatban engedélyezési kötelezettségként funkcionál, hiszen a rendőrség megtilthatja a gyülekezést.

A környezetvédelem pártsemleges

Sólyom László kitért arra is: örülne, ha megjelenne a politikában egy harmadik erő, amely lehetne egy zöld párt, mivel a közvélemény kiábrándult a Magyarországon folyó pártpolitizálásból, a környezetvédelem ügye pedig tényleg átnyúlik a táborokon, így ilyen szempontból semleges.

A köztársasági elnök a határon túli magyarsággal kapcsolatban kifejtette, mást képvisel az ügyben, mint a hagyományos jobb, vagy - ahogy fogalmazott - a nem létező baloldali magyarságpolitika. Mint mondta: lehet, hogy több központja lesz a magyarságnak, de újra egy nagy birodalmon, az Európai Unión belül vagyunk, tehát egyfajta integrálódás mindenképpen lehetséges, úgy, hogy eközben senki nem akarhatja, és nem is tudja megváltoztatni a szomszédok nemzetállam-alkotó törekvéseit.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×