eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Magyar Autóklub: Elfogadhatatlan az objektív felelősség bevezetése

Alkotmányellenesnek tartja az objektív felelősség bevezetését a Magyar Autóklub. A szervezet képviselői, bár támogatják a büntetőpont-rendszer szigorítását, úgy vélik, nem a súlyos szabálysértőket fogják ezzel büntetni az egyenruhások.

Elfogadhatatlannak tartja a Magyar Autóklub jogásza azt a kormányzati elképzelést, amely alapján egyszerre lehetne érvényesíteni az üzembentartói felelősséget és a járművezető személyes felelősségét.

Kovács Kázmér az InfoRádiónak elmondta: az egyik megoldás az lehetne, hogy a jármű üzembentartójának kelljen felelősséget vállalnia abban az esetben, ha nem jelöli meg azt a személyt, aki súlyosan megszegte a közlekedési szabályokat.

Hozzátette: ha az üzembentartó elmondja, ki vezette az autót, az illető pedig elismeri, hogy vétett a szabályok ellen, akkor egyedül őt kell felelősségre vonni.

A Magyar Autóklub jogásza szerint az objektív felelősséget bevezető javaslatot a jelenlegi formájában nem fogadja majd el az Országgyűlés.

Kovács Kázmér ugyanakkor úgy véli, hogy indokolt lenne a büntetőpont-rendszer szigorítása, mert az a mostani formájában alkalmatlan a kitűzött célok elérésére.

A jogász szerint azonban a törvényalkotók túlzásba viszik a módosításokat, mivel most olyan esetekre is ki akarják terjeszteni a pontrendszert - például az irányjelzőhasználatra -, amelyek elterelik a figyelmet a ténylegesen veszélyt jelentő, mozgó közlekedési szabályszegésekről.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×