eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

KDNP: presztízsberuházások helyett szociális ügyekre költsön a kormány!

Módosító javaslatokat nyújt be a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslathoz a Kereszténydemokrata Néppárt - közölte a párt szociálpolitikusa.

Soltész Miklós elmondta: azt szeretnék, ha a szociális kiadások legalább a 2005-ös szinten maradnának, ehhez pedig mintegy 15-20 milliárd forint többletre lenne szükség.

A KDNP szociálpolitikusa úgy fogalmazott: ezt az összeget meg lehetne spórolni, ha nem költenének olyan presztízs-beruházásokra, mint például a kormányzati negyed felépítése.

Soltész Miklós elismerte, hogy a költségvetés tervezetében két szociális területen több pénzt ad a kormány, mint az idei támogatás, ám - mondta - ez a mai helyzetben kevés.

Közölte: a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására várhatóan tíz milliárd forinttal több pénzt lesz, ám ez még mindig az jelenti, hogy a támogatás csak a 2005. évi szintet éri el.

A másik terület a hitelhátralékosok támogatása, aminek összege közel száz százalékkal emelkedik.

Bár e területeken felismerte a kormány, hogy nagy baj van, más területeken viszont nem tette meg ezt - mondta Soltész Miklós. Ez a gáz-, a távhő- és az energiaár-támogatás - közölte.

Míg 2006-ban a valós kifizetés 208 milliárd forint volt, az idén már 112 milliárd; s jövőre erre a területre 81 milliárd forint támogatás várható - tette hozzá.

Soltész Miklós úgy vélte, a másik nehéz helyzetbe kerülő terület az önkormányzati és a civil szféra. E támogatások vagy változatlan áron maradnak, vagy csökkennek.

A KDNP politikusa hozzátette: talán a "legbrutálisabb a csökkenés" az úgynevezett támogató szolgálatoknál, az utcai szociális munka esetében és a közösségi ellátásoknál lesz.

Mindezt azért baj - mondta -, hiszen a társadalom legelesettebb tagjait érinti, így a legelesettebb nyugdíjasokat, pszichiátriai betegeket, hajléktalanokat.

Címlapról ajánljuk
Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Az utóbbi tíz évben leállt a világ szegényebb országainak felzárkózása. Azaz, lassabban haladnak a jólét felé, mint ahogy a gazdagok gazdagodnak. Pedig, a 90-es évek közepétől húsz éven át éppenséggel visszaszorulóban volt a szegénység és javultak a mutatók. A folyamat azonban körülbelül tíz éve elakadt – írja az Economist magazin.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×