eur:
401.44
usd:
371.13
bux:
73990.26
2024. október 21. hétfő Orsolya

Toroczkait apja védte a bíróságon - képriport

Az illetékes ügyészség vizsgálja tovább a hétfőn őrizetbe vett Toroczkai László ügyét - közölte a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A tájékoztatás szerint azért határoztak így, mert szabálysértésből akár bűncselekménnyé is minősíthetik azokat a cselekményeket, amelyek miatt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökét előállították a hétfő esti budapesti rendzavarások után.

A bírósági határozat indoklása szerint Toroczkai Lászlónak, amikor a Szabadság téren beszédet mondott, már tudomása volt arról, hogy a rendőrség megtiltotta az Operaházhoz tervezett demonstrációt. Ennek ellenére "buzdító hangú beszédet" tartott, harcosoknak nevezve az egybegyűlteket.

A bíró indoklásában elmondta, hogy a bíróság "hosszmetszetében" vette át az ügy bizonyítását, kezdve a Szabadság téri demonstrációtól egészen a Nagymező utcában történt rendőri intézkedésig.

A bíróság álláspontja szerint a rendőri intézkedés előzményeit is tisztázni kellett, ezért videofelvételeket tekintettek meg a Szabadság téren, illetve a Nagymező utcában történtekről.

A bíró közölte, hogy a két rendőr tanú egybehangzóan elmondta, a tüntetők a helyszínen erőszakot alkalmaztak, köveket, Molotov-koktélt dobáltak, pirotechnikai eszközöket használtak, ezt követően került sor a tömeg feloszlatására.

A bíróság álláspontja a bizonyítékok alapján az, hogy a Szabadság téren Toroczkai László "buzdító hangú beszédet" tartott, a téren lévő embereket harcosoknak és metaforikusan "oroszlánnak" nevezte, valamint utalt arra, hogy az '56-os forradalom a mai napig is tart.

A bíróság megítélése szerint Toroczkai tevékenysége alkalmas "a törvény vagy hatósági rendelkezés elleni biztatás bűntette megalapozott gyanújának megállapítására".

A bíró ismertetése szerint a videofelvételeken látható, hogy Toroczkai László felhívása nyomán a tömeg követte őt a Nagymező utcába, és ezután alkalmaztak a demonstrálók erőszakot a rendőrökkel szemben.

Felhívta a figyelmet a bíró arra, hogy a tüntetők Molotov-koktélokat dobáltak, autókat borogattak, közlekedési jelzőtáblákat téptek ki, és a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy Toroczkai László Szabadság téren tanúsított magatartásával "pszichikai bűnsegéd" volt, követte őt a tömeg, amely felfegyverkezve, csoportosan valósította meg a hivatalos személy elleni erőszakot.


Toroczkai László pere (fotó: Mihádák Zoltán) (képgaléria)

A bírósági tárgyaláson Toroczkai Lászlót édesapja, Tóth László védte, aki védőbeszédében azt mondta, hogy fia nem követte el a rendzavarás szabálysértését, megadta magát a rendőröknek, nem tanúsított ellenállást, amikor a földön ülve megvárta a rendőrök intézkedését.

Toroczkai László vallomásában hangsúlyozta, hogy a tőle elvárható gondossággal tájékoztatta a Szabadság téri demonstráción részt vevőket a kialakult helyzetről, azaz arról, hogy a téren jelenlévőktől tudta meg azt: a rendőrség mégsem engedélyezi vonulásukat az Operaházhoz.

Mint mondta, ezt egy újságírótól tudta meg, de hivatalos iratot nem adtak át neki. A téren közölte, hogy saját felelősségére indul el az Operáházhoz, és azt mondta, hogy a demonstrálók mérlegeljék a helyzetet.

A központi Kerületi Bíróság tárgyalóterme zsúfolásig megtelt Toroczkai László szimpatizánsaival, sokan közülük a folyosón rekedtek, őket mintegy húsz rendőr felügyelte, míg az épület aulájában és a bíróság előtt további kéttucatnyi rendőr várakozott.

Intézkedésre nem került sor, ám a bírónak több alkalommal is figyelmeztetnie kellett a tárgyalóteremben ülőket arra, hogy ne kommentálják az elhangzottakat. A tárgyalás végén a rendőröket és a bíróságot szidalmazva vonultak ki az érdeklődők, miközben Toroczkait megtapsolták.

A határozathirdetést követően Toroczkai László újságírók előtt koncepciós politikai ügynek nevezte az ellene lefolytatott tárgyalást.

Toroczkai László a határozat kihirdetése után szabadon távozhatott a bíróság Markó utcai épületéből.

Címlapról ajánljuk

Hatott az Airbnb-tiltás Terézvárosban – máris megmozdult az ingatlanpiac

Nőtt a kínálat és csökkentek a négyzetméterárak azt követően, hogy Terézvárosban megtiltották a rövid távú lakáskiadást. Bár a szabályozás csak 2026 januárjától lép életbe, a tipikusan ilyen célokra fenntartott ingatlanok négyzetméterára 5 százalékkal csökkent – mondta az InfoRádióban az Ingatlan.com vezető elemzője. Balogh László hozzátette: a kerületben 2700 olyan ingatlan található, amelyet erre a célra használnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.22. kedd, 18:00
Szabados Richárd
a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára
Gyengén indították a hetet a tőzsdék

Gyengén indították a hetet a tőzsdék

Felemás hangulatban indult a kereskedés hétfőn az európai tőzsdéken, de a délelőtti bizonytalankodás után a koradélutáni órákra lefordultak a vezető indexek, és a tengerentúlon is esett a piac. Az ázsiai részvénypiacokon a kínai tőzsde emelkedett ma, a befektetők a kínai jegybankra figyelnek az élénkítő lépések közepette, ezen kívül egy német ipari termelői infláció érkezett délelőtt. A hét már a vállalati eredményekről is szól, viszont fontosabb negyedéves gyorsjelentés hétfőn nem lesz kereskedési időben. Itthon a hét eseménye az MNB kamatdöntése lesz kedden. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint változatlanok maradhatnak a kamatok, a Magyar Nemzeti Bank holnapi ülésén aligha folytatja a kamatcsökkentést. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 21. 19:16
×
×
×
×