eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Szerencsen megkezdték az erőmű építését

Szerencsen megkezdődött a szalmatüzelésű erőmű építése. A beruházás ellen korábban Tokaj polgármestere, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa valamint több civil szervezet is tiltakozott, és kifogásolta az erőmű felépítését a köztársasági elnök is.

A szerencsi erőművet kivitelező cég felügyelő bizottságának elnöke közölte: a munkálatok várhatóan 2009. október végére fejeződnek be.

Berecz János azt mondta: a 40 milliárd forintból felépülő üzem környezetvédelmi beruházásként Magyarország legmodernebb biomassza erőműve lesz, és nem veszélyezteti sem a borvidéket, sem a világörökségi címet.

Hujber Ottó ügyvezető korábban hangsúlyozta: az épület terveit többször módosították, hogy megfeleljen a természetvédelmi és világörökségi igényeknek. Szerencs önkormányzata egyhangúlag támogatta a beruházást.

Sólyom László államfő a térségben tett látogatásakor azt mondta: az erőműben 10 percenként egy kamionnyi szalmát tüzelnek majd el, ami jelentősen növeli a teherforgalmat, emellett veszélybe kerülhet Tokaj világörökségi címe is.

Hatalmas lesz az átmenőforgalom

Korábban a Tokaj Reneszánsz Egyesület vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Szerencs közelében nincs megfelelő nyersanyag, így biztos, hogy Tokajon keresztül szállítják majd a szükséges szalmát.

Az erőmű - bár megújuló energiafelhasználással működik -, a tokaji borvidékre is rossz hatással lehet - mondta Mészáros László.

Mi lesz az aszúval?


Ezt az erőművet olyan szempontból nem vizsgálták, hogy azt a mikroklímát, amely a tokaji aszúsodáshoz vezet milyen módon befolyásolj majd - közölte a Tokaj Reneszánsz Egyesület vezetője.

Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés fideszes elnöke egyetért a borászokkal és Tokaj polgármesterével abban, hogy nem kellene megépíteni az erőművet. A megyei közgyűlés azonban - mint mondta - nem kompetens a beruházás elbírálásában.

Szabó György, Tokaj és Szerencs szocialista országgyűlési képviselője szerint azonban a beruházás nem veszélyezteti a helyi borászatot. A politikus hozzátette, nem kíván beleszólni a helyi vitába.

A polgármester szerint késő a népszavazás

Tokaj polgármestere szeptember végén azt nyilatkozta: már késő népszavazást kezdeményezni a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű kapcsán, mivel októberben kezdik az építkezést.

A referendum lehetőségéről Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter beszélt korábban az InfoRádiónak. A tokaji polgármester szerint a helyiek az országos területrendezési tervre hivatkozva próbálják meghiúsítani a beruházást.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×