eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Mikola és Horváth Ágnes: a közös maximum

Katasztrofális helyzetben van a mentőszolgálat, és szigorúan fel kell lépni a dohányzás visszaszorítása érdekében - ebben a két kérdésben értett egyet a Corvinus Egyetem Tárcatükör című rendezvényén Horváth Ágnes egészségügyi miniszter és Mikola István a Fidesz szakpolitikusa. Bár azt is mindkét politikus elfogadta, hogy változtatásra van szükség az egészségügyben, a jelenlegi intézkedéseket eltérően ítélték meg.

A egészségügyi miniszter szerint a gyógyszerpiac átalakítása, míg a Fidesz szakpolitikusa szerint a járulékfizetés szigorítása volt az elmúlt egy év legsikeresebb egészségügyi lépése - hangzott el a Corvinus Egyetem Tárcatükör című rendezvényén.

Horváth Ágnes kifejtette, hogy a vizitdíj bevezetésével az a céljuk, hogy az indokolatlan orvoslátogatásokat megszüntessék; és hogy ezt nem az egészségügyi járulék helyett kell fizetni.

Erre Mikola István azt mondta: Magyarországon 2-2,5 millió ember él olyan szegénységben, hogy számukra a 300 forintos vizitdíj megfizetése is nehézséget jelent.

A Fidesz országgyűlési képviselője szerint Magyarországon ma komoly gondot okoz, hogy egyes vidéki településeken nincsenek háziorvosok, mivel a magasabb fizetések miatt sokan külföldön vállalnak munkát.

Az egészségügyi miniszter szerint a magyar orvosoknak sem lehet megtiltani a szabad külföldi munkavállalást, ám olyan hazai ösztönzőrendszert kell kialakítani, amely érdekeltté teszi az orvost, hogy idehaza maradjon.

Épp emiatt dolgozik a tárca az úgynevezett rezidensrendszer kialakításán - tette hozzá Horváth Ágnes.

Nem értettek egyet a vitapartnerek a kórházi várólisták kérdésében, illetve a teljesítményvolumen-korlát létjogosultságában.

Arra a kérdésre, hogy milyen egészségügyi rendszert látnának szívesen az országban, Horvát Ágnes azt felelte: felül kell vizsgálni az ellátási csomagot; a lehívható uniós forrásokból fejleszteni kell a kórházakat és a járóbeteg-szakrendelőket.

Mikola István azt elismerte, hogy a rendszer átalakítására szükség van, de összességében elhibázottnak tartja a reformot, amelyben nem lát logikát, és egy hallgatói kérdésre, miszerint, ha a Fidesz kormányra kerül visszaállítják-e a rendszert, határozott igennel felelt.
Két dologban értettek egyet a vita résztvevői. Mindketten hangsúlyozták, hogy a mentőszolgálat súlyos forráshiányban van, és az államnak segítséget kell nyújtania. Továbbá közös nevezőre jutottak abban is, hogy a dohányzás ellen szigorúan fel kell lépni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×