eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Az alapelveket rúgja fel a kormány

Átgondolatlanok a jövő januártól életbe lépő új KRESZ-szabályok, amelyek miatt perek sokasága is indulhat - mondta az InfoRádiónak Kozma Péter ügyvéd. A szakember kifogásolja azt is, hogy az objektív felelősségi rendszer bevezetésével az alapelveket rúgják fel, vagyis nem az elkövetőt büntetik meg. Az ügyvéd hozzátette: a visszaeső gyorshajtók továbbra is száguldozhatnak majd az utakon, és a pénzbüntetés alól is ki lehet majd bújni. Összeállításunkban a német és a brit szabályozást is bemutatjuk.

A közlekedési morált és a baleseti statisztikát a jövő januártól életbe lépő új KRESZ-szabályok nagy része nem érinti - vélekedett Kozma Péter ügyvéd.

Kifejtette, hogy az elképzelések kizárólag a pénzbeszedést célozzák meg, és egyedül az ittas vezetőkre kiszabott bírságok emelése elfogadhatató.

Az ügyvéd kiemelte: a magyar jogban idegen az objektív felelősség elve, amely a kormány tervei szerint a gépkocsi üzembentartóját terhelné januártól a szabálysértések elkövetésénél. Kozma Péter szerint az objektív felelősség a közlekedési szabályok büntetési rendszerét ásná alá.

Eddig az volt az alapelv, hogy az elkövetőt kell büntetni, ám az objektív felelősségre vonatkozó szabályozás elvonatkoztat ettől - mondta a szakember. Hozzátette: nem lesz elrettentető erő, ha nem az kapja a büntetést, aki elköveti a szabálysértést.

Szakmailag átgondolatlan a kormány elképzelése, és perek sokasága indulhat emiatt - közölte Kozma Péter.

A közlekedési szabálysértéseknél a visszatartó erő a jogosítvány bevonása, de nyilvánvaló, hogy az üzemben tartóval ezt nem lehet megtenni, és nem lehet büntetőpontot adni neki - hangsúlyozta az ügyvéd.

Kozma Péter szerint a renitens vezetők ezek után is a közlekedésben maradhatnak. Eddig mindenki letagadta, hogy ő vezette volna az autót a szabálysértés idején, ám ezt követően is ezt fogják tenni - közölte.A helyszíni bírságolásnál Németországban sincs kiskapu, de sok esetben csupán az utak mentén felállított radarkamerák felvétele az egyetlen bizonyíték arra, hogy a vezető túllépte a megengedett sebességet, vagy valamely kereszteződésnél áthajtott a piroson. Gyakori viták forrása a tilosban történt parkolásért kiszabott büntetés rendezése is.

A német rendőrség kényszerítheti úgynevezett autóhasználati könyv vezetésére azokat, akik tagadják, hogy valóban ők követték el a forgalmi szabálysértést, mert a fénykép nem szolgál egyértelmű bizonyítékként.

Ebben pontosan rögzíteni kell, hogy ki, mikor és melyik útszakaszon vette igénybe gépkocsijukat, ezzel a hatóság előtt egyértelműen bizonyítható a szabálysértés elkövetője.

Az autóhasználati könyv pontatlan vezetéséért a tulajdonosnak kell jótállnia, ellenkező esetben neki kell az elkövetett szabálysértés miatt kirótt büntetést megfizetni, illetve rendkívül súlyos kihágás esetén az üzemben tartót fenyegeti a jogosítvány bevonása.Nagy-Britanniában a gépkocsi üzembentartója felelős az esetleges szabálysértésekért, vagy a parkolási díjak kifizetéséért, bárki ült a kormánykeréknél. Az üzembentartó ugyanakkor nem feltétlenül azonos a bejegyzett tulajdonossal.

A törvény azon az elven alapul, hogy az üzembentartó tudja, hogy kinek adta át használatra a kocsit, vagy kinek engedte meg, hogy a volán mögé üljön. Ha pedig ez így van, akkor övé a felelősség és az ő feladata rendezni a felmerülő problémákat, a hatóságokkal épp úgy, mint a kérdéses személlyel.

Amennyiben az üzembentartó nem tudta, hogy milyen megbízhatatlan személynek adta át a gépkocsit, akkor úgy kell neki - viselje ennek a következményeit.

Mindez alól kivétel, ha az autót bizonyíthatóan ellopták és ezután követnek el vele bűncselekményt, balesetet vagy akár parkolási kihágást.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×